Lisinski: URIHO proslavio 71. rođendan i Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Nakon koncerta, druženje i zabava su se nastavili na prigodnom domjenku, a povratku u Lisinski i novim obljetnicama se veselimo i nadamo i iduće godine

 

Lisinski 2017 (14).JPG Lisinski 2017 (13).JPG Lisinski 2017 (12).JPG Lisinski 2017 (11).JPG Lisinski 2017 (10).JPG Lisinski 2017 (9).JPG Lisinski 2017 (8).JPG Lisinski 2017 (7).JPG Lisinski 2017 (6).JPG Lisinski 2017 (5).JPG Lisinski 2017 (4).JPG Lisinski 2017 (3).JPG Lisinski 2017 (2).JPG Lisinski 2017 (1).JPG Lisinski 2017 (27) Lisinski 2017 (26) Lisinski 2017 (25) Lisinski 2017 (24) Lisinski 2017 (23) Lisinski 2017 (22) Lisinski 2017 (21) Lisinski 2017 (20) Lisinski 2017 (19) Lisinski 2017 (18) Lisinski 2017 (17).JPG Lisinski 2017 (16).JPG

Sinoć, ili točnije rečeno jučer – jer je događaj trajao gotovo cijeli dan – u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održalo se tradicionalno obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se od 1992. godine slavi svakog 3. prosinca, te obljetnice osnutka Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, koju svi poznajemo kao URIHO, koja je osnovana 2. prosinca davne 1946. Iako rođendan ove godine, za razliku od prošle, nije bio jubilarni – URIHO je napunio 71 godinu – slavlje nije bilo ništa manje svečano i, na prepoznatljivo skroman način, bogato.

Iako su se Urihovci, osobe s invaliditetom i njihovi gosti počeli okupljati i prije toga, događaj je službeno počeo u 15 sati. Počeo je, po dobrom starom običaju, prodajnom izložbom kreativnih radova i predstavljanjem udruga osoba s invaliditetom, koja je potrajala sve do 20 sati.

 

U 16 sati je počeo i okrugli stol, koji ni ove godine nije razočarao atraktivnošću, ali i važnošću teme – ‟Sport i zdravlje“. Nakon što je okrugli stol otvorio ravnatelj Ustanove URIHO i predsjednik Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom Josip Držaić i prepustio moderaciju, po običaju, Ani Tomašković, o važnosti sporta za zdravlje svih ljudi, a posebno osoba s invaliditetom, progovorili su mnogi eminentni stručnjaci, donositelji odluka na lokalnoj i državnoj razini, ali i sami sportaši. S obzirom na ograničenost vremena i broj govornika, po nekoliko rečenica su o problemu i rješenjima progovorili – izaslanik državne tajnice i načelnik Sektora za razvoj športa Središnjeg državnog ureda za šport Darko Vučić, zatim predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora i predsjednik Europskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, zamjenik Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić, izaslanica i pomoćnica pročelnice za zaštitu osoba s invaliditetom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Marinka Bakula Anđelić, pomoćnik pročelnika za sport i mlade Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Milan Čolić, vrhunski biatlonac i triatlonac s invaliditetom Toni Bošnjaković, predsjednik Zdravstveno-klasifikacijske komisije Hrvatskog paraolimpijskog odbora Boris Kirin, voditeljica Odjela za praćenje i unaprjeđenje djelatnosti školske medicine i zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin, viša savjetnica za tjelesnu i zdravstvenu kulturu Odjela za predškolski odgoj i osnovno školstvo Agencije za odgoj i obrazovanje Sandra Višković, te Katherine Maureen Leahy iz Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj.

 

Možda najvažnija poruka koja je upućena s okruglog stola, ako ijednu možemo posebno istaknuti, potreba je da se što većem broju djece i mladih s teškoćama u razvoju omogući čim raniji pristup raznim sportovima kojima se mogu baviti, a što se može postići edukacijom školskog i stručnog osoblja, te prilagođenijom infrastrukturom, jer sport ne stvara samo zdravije, nego i uspješnije i sretnije ljude.

Po dobrom starom običaju, nakon završetka službenog dijela okruglog stola, podijeljena su priznanja i zahvalnice Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom za vrhunska sportska ostvarenja i promicanje sporta osoba s invaliditetom u Gradu Zagrebu.

Priznanja u grupi paraolimpijskih sportova dobili su Zoran Talić i Helena Dretar Karić za najboljeg sportaša i najbolju sportašicu, najboljom ekipom proglašen je Stolnoteniski klub osoba s invaliditetom ‟URIHO“, najbolja trenerica je trenerica stolnoteniske reprezentacije Mirela Šikoronja Ivančin, a najbolja mlada sportašica i najbolji mladi sportaš su Petra Štruklec i Nino Baša. U neparaolimpijskoj grupi sportova priznanja su zaslužili Domagoj Glažar i Petra Deša za najboljeg sportaša i najbolju sportašicu, a najboljim trenerom proglašen je Zlatko Butko, trener u kuglanju za slijepe i slabovidne osobe. Posebno priznanje dobio je Invalidski odbojkaški klub ‟Zagreb“, a zahvalnice su dobili Sportski savez Grada Zagreba, Središnji državni ured za šport, Hrvatski paraolimpijski odbor, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Ivan Opačak, Ivan Svibovac, Jasna Škrabo i Ustanova ‟URIHO“.

 

U 18 sati je krenuo, kako to volimo reći, i vrhunac slavlja – svečani koncert, koji je, tradicionalno, vodila jedinstvena Lejdi Oreb. Nakon uvodne pjesme Tomislava Brajše – a velika dvorana Lisinskog bila je puna – okupljene je najprije pozdravio ravnatelj Ustanove URIHO Josip Držaić. Zaželio je svima sretan Međunarodni dan osoba s invaliditetom, čestit i blagoslovljen Božić, te, naravno, dobru zabavu na koncertu. Kratkom porukom punoj dvorani se, kao i svake godine, obratio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić prenijela je, kao njegova posebna izaslanica, pozdrave predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i pridružila se čestitkama kakve i priliče ovako velikim prigodama. Valja naglasiti da su među okupljenima, uz već spomenute uzvanike, bili i ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, saborski zastupnici Ljubica Lukačić i Davor Bernardić, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, te mnogi drugi koje je gotovo nemoguće i nabrojati. Po završetku uvodnih i pozdravnih govora podijeljene su povelje Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i URIHO-ve povelje ‟Ivančica“ – najviša sportska priznanja primili su naš trofejni kuglaš i predsjednik Sportskog saveza Grada Zagreba Nikola Dragaš, te Šahovski klub ‟Stjepan Bosak“ – URIHO, dok su URIHO-vi laureati bili Valentin Niedermeier iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, general-pukovnik Slavko Barić, u ime Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba nagradu je primila pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje Katarina Milković, a povelju je dobio još i umirovljeni radnik URIHO-a Petar Rogan.

Nakon svečanosti podjele otpočeo je, sada u punom smislu riječi, i glazbeni dio programa. Osim Tomislava Brajše, nastupili su još i Petar Rogan, Rajko Suhodolčan, te tamburaški sastav Begini, a atmosferu je gotovo do usijanja doveo posljednji izvođač, popularni Ivan Zak.

Nakon koncerta, druženje i zabava su se nastavili na prigodnom domjenku, a povratku u Lisinski i novim obljetnicama se veselimo i nadamo i iduće godine.

Damir Fatušić