Access + Ability: Izložba koja pokazuje načine na koje se svijet prilagođava osobama s invaliditetom

Izloženi predmeti su odabrani na temelju rasprava s osobama s invaliditetom, skrbnicima, dizajnerima, profesionalnim terapeutima i drugima, rekli su iz Cooper Hewitta, Smithsonian dizajn muzeja

 

Sve od odjeće pa do posuđa i računala, nova izložba pokazuje raznolike i sve brojnije načine na koje se svijet danas prilagođava potrebama osoba s invaliditetom.

Izložba u Cooper Hewittu, Smithsonian dizajn muzeju nazvana "Access + Ability" uključuje više od 70 radova koji naglašavaju kako dizajn čini širok spektar iskustava inkluzivnijim.

Podijeljena na tri dijela – kretanje, povezivanje i život – izložba sadrži najnovije u tehnologiji štapova za hodanje, odjeću s magnetima i drugim prilagodbama u svrhu pristupačnosti, uređaje za sintezu govora pomoću očiju i druge inovacije.

"Raznolikost radova na izložbi Access + Ability obuhvaća najnovija dostignuća u digitalnim tehnologijama i metodama izrade, uz usmjerenost na korisnika i povećanje onoga što ljudi mogu učiniti kada im se pruži prilika", kaže Caroline Baumann, ravnateljica Cooper Hewitta, Smithsonian dizajn muzeja.

Izloženi predmeti su odabrani na temelju rasprava s osobama s invaliditetom, skrbnicima, dizajnerima, profesionalnim terapeutima i drugima, rekli su iz muzeja, a prenosi Disability Scoop.

Izložba uključuje predmete koji su tradicionalno povezani s tjelesnim invaliditetom poput trkaćih invalidskih kolica i prilagođenih pokrova za proteze nogu, ali nudi i primjere kako dizajn poboljšava živote osoba sa senzornim i kognitivnim problemima. Na primjer, aplikacija pod nazivom LOLA osmišljena je kako bi pomogla mladima s autizmom učiti o tehnologiji i surađivati ​​putem tehnologije, dok Match Cooking Prep System pomaže pojedincima da nauče pripremati hranu.

Pored toga, posjetitelji izložbe mogu iskusiti interaktivne instalacije kojima je cilj pokazati, među ostalim aktivnostima, kako je biti slijepi pješak ili koristiti računalo s glasovnim naredbama.

Izložba "Access + Ability" bit će postavljena u Cooper Hewittu, Smithsonian dizajn muzeju u New Yorku sve do 3. rujna.

Damir Fatušić