Ljubičasti dan: KBC Zagreb senzibilizira javnost o oboljelima od epilepsije

Pretpostavlja se da trenutno u Hrvatskoj ima više od 40.000 oboljelih od te najučestalije neurološe bolesti. Kod oko tri četvrtine oboljelih bolest se dobro kontrolira lijekovima, dok su preostali kandidati za neurokiruško liječenje, istaknula je Željka Petelin Gadža

 

U Hrvatskoj se zadnjih godina bilježi značajan pomak u dijagnostici i liječenju epilepsije, no oboljeli se još uvijek nerijetko osjećaju izolirano i usamljeno, istaknuto je u ponedjeljak na obilježavanju "Ljubičastog dana" posvećenog oboljelima od epilepsije, koji je treću godinu zaredom organiziran u KBC-u Zagreb.

Pretpostavlja se da trenutno u Hrvatskoj ima više od 40.000 oboljelih od te najučestalije neurološe bolesti. Kod oko tri četvrtine oboljelih bolest se dobro kontrolira lijekovima, dok su preostali kandidati za neurokiruško liječenje, istaknula je Željka Petelin Gadža iz Centra za epilepsiju KBC-a Zagreb, gdje se godišnje liječi oko 7000 pacijenata iz cijele Hrvatske.

U foajeu Glavne zgrade na Rebru zaposlenici, pacijenti i posjetitelji mogli su čuti osnovne informacije o toj bolesti, novim mogućnostima liječenja, načinu života s epilepsijom i problemima s kojima se oboljeli susreću zbog predrasuda okoline. 

Govoreći o novostima u dijagnostici, Petelin Gadže istaknula je molekularno-genetsko testiranje koje je Centar za epilesiju izradio u suradnji sa Centrom za funkcionalnu genomiku. Izrađen je panel od 147 poznatih gena koje se povezuje s epilepsijom i epileptičnim sindromima, što je važno kod bolesnika s progresivnom miokloničkom epilepsijom.

Navodeći nove neurokirurške metode, izdvojila je ugradnju elektrostimulatora koji dovode do značajnog poboljšanja kvalitete života oboljelih.

Ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić podsjetio je da se "Ljubičasti dan" u svijetu obilježava od 2008., a u Hrvatskoj od 2010. Pokrenut je u Kanadi na inicijativu devetogodišnje djevojčice Cassidy Megan, njezinih roditelja i udruge za epilepsiju, sa ciljem da se smanji njezin osjećaj usamljenosti i izolacije, što je poznati osjećaj mnogih oboljelih od te bolesti.

Ćorušić je naglasio da KBC Zagreb, gdje je i referentni centar Ministarstva zdravstva za epilepsiju, ima odličan tim neurologa koji koriste najnovije spoznaje i uspješno ih implementiraju u liječenju te bolesti. "Sve što je dostupno u EU-u dostupno je i u Hrvatskoj - od elektrostimulatora do najmodernijih lijekova", naglasio je.

Mirela Šentija Knežević iz zagrebačkoga Gradskog ureda za zdravstvo istaknula je kako je boja lavande međunarodna boja epilepsije, povezana s osjećajem usamljenosti koji se učestalo javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i samoizolacije oboljelih.

Obilježavanju "Ljubičastog dana" prisustvovali su brojni pacijenti, a njih dvoje - Eleonora Hezonja i Nikola Liklin svoja su iskustva podijelili s okupljenima. 

"Živim normalan život kao i svi ostali, a terapija mi je toliko pomogla da sam zaboravila da imam epilepsiju. Redovite kontrole i redovito uzimanje terapije mogu značajno poboljšati život", istaknula je Hezonja, dok je Liklin istaknuo važnost potpore okoline. Njemu je prije nekoliko mjeseci implantiran elektrostimulator, nakon čega više nema napadaja i živi normalnim životom.

Hina

 

Povezane vijesti