Italija: Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke na drugom sastanku Projekta Multi-Sport

'Multi-Sport' će stvoriti europsku mrežu koja promiče multidisciplinarne module za zdrav, siguran i sveobuhvatan pristup sportu kroz razvoj javno-privatnih sinergija

 

U Castelnovo ne' Monti u Italiji održan je prošli tjedan, 23. i 24. svibnja 2018., sastanak projektnih partnera u sklopu Projekta 'Multi-Sport', na kojemu je kao partner iz Hrvatske sudjelovao Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke – stoji u priopćenju Saveza.

Na sastanku projektnih partnera predstavljene su dosadašnje aktivnosti provedene u sklopu Projekta te je razrađen plan daljnjih aktivnosti, a sve u svrhu razmjene primjera dobrih praksi među partnerima triju zemalja.

"Projekt ima za cilj razvoj javno-privatne strategije umrežavanja, koja djeluje na lokalnoj i europskoj razini, a koja poboljšava razvoj motoričkih vještina kako bi potaknula obrazovanje kroz sport, s posebnim naglaskom na razvoj vještina i poticanje preventivnih mjera za zaštitu športaša, osobito najmlađih, od rizika povezanih sa zdravljem i sigurnošću", naglašeno je u priopćenju.

Vodeći partner Projekta je Municipality of Castelnovo ne’ Monti, dok su ostali partneri: Polisportiva Quadrifoglio asd (Italija), LG Competition (Italija), Northern Greece Physical Education Teachers’ Association (E.G.V.E.) (Grčka), Municipality of Ampelokipi – Menemeni (Grčka), a partner iz Hrvatske je Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke.

Nadalje je istaknuto da će 'Multi-Sport' stvoriti europsku mrežu koja promiče multidisciplinarne module za zdrav, siguran i sveobuhvatan pristup sportu kroz razvoj javno-privatnih sinergija.

"Projekt se razvija kroz sudjelovanje tri lokalne zajednice - Italije, Grčke, Hrvatske, koje će biti angažirane u različitim fazama. Partnerske općine i udruge moći će potaknuti angažman nastavnika, odgajatelja, obitelji i dr., kako u analizi potreba, u oblikovanju prakse tako i u njihovoj provedbi, tijekom i nakon Projekta. Uključivanjem zajednica, projektni partneri također će imati prilike privući više volontera u svoje udruge. Cilj Projekta je obrazovna namjena ne samo za djecu u starosti od pet do sedam godina, već poticanje cijele zajednice na povećanje društvenog i građanskog angažmana, podizanje svijesti o pozitivnim vrijednostima - solidarnosti, osjećaja pripadnosti itd., te promicanju stila života koji poboljšava zdravlje", pojašnjeno je.

Kao što piše u priopćenju, ciljevi Projekta su u skladu s misijom i aktivnostima partnerskih organizacija jer svi oni promiču:

- ulogu sporta u smislu osobnog razvoja te tjelesnog i mentalnog blagostanja

- fizičku aktivnost koja povećava zdravlje

- pristup sportu za sve i sport kao element socijalne uključenosti

- širenje pozitivnih načela i vrijednosti, kao što su: solidarnost, poštovanje, fair play, osjećaj pripadnosti itd.

- važnost odgovarajućih programa tjelesnog odgoja

- zdrav, siguran i sveobuhvatan pristup sportu

- razvoj temeljnih vještina kao osnova za prakticiranje bilo koje vrste sporta

- jačanje uloge volontera u ovom sektoru.

Proračun Projekta 'Multi-Sport' iznosi 55.625,00 eura, a projekt je sufinanciran od strane Europske unije kroz program Erasmus+ Sport - Collaborative Partnership. Točnije, sufinanciran je u iznosu od 54.500,00 eura, od čega proračun za Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke čini 7.950,00 eura.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti