Anka Slonjšak: Mogućnosti unaprjeđenja položaja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju

Pravobraniteljica za OSI održala je sastanak sa savjetnicom predsjednice RH za društvene djelatnosti i mlade te predstojnicom Ureda UNICEF-a Hrvatska

 

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak i njezine suradnice sastale su se 19. srpnja sa savjetnicom predsjednice Republike Hrvatske za društvene djelatnosti i mlade Renatom Margaretić Urić, predstavnicom Ureda UNICEF-a Hrvatska Valentinom Otmačić te programskom savjetnicom UNICEF-a Melani Marković. 
Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima suradnje na unaprjeđenju položaja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na područja izvan većih gradova. 
Prilikom rada kroz privremene urede u različitim dijelovima Hrvatske predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović obraćaju se brojne osobe s invaliditetom i roditelji djece s teškoćama u razvoju. Iz njihovih obraćanja predsjednica Grabar-Kitarović je iz prve ruke stekla saznanja o nedostatku potrebnih usluga podršk,e posebno onih u području ranog razvoja. 
Slijedom toga dogovoreni su konkretni koraci na području zagovaranja za uspostavu međusektorskog, interdisciplinarnog i integriranog nacionalnog sustava rane intervencije u djetinjstvu koji bi bio jednako dostupan u svim dijelovima Hrvatske. Upravo je doprinos uspostavi takvog sustava jedan od programskih ciljeva UNICEF-a, Hrvatska na čemu već duži niz godina blisko surađuju s Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i drugim dionicima. 
Razgovaralo se i o potrebi zajedničkog organiziranja okruglog stola o položaju mladih s invaliditetom u Hrvatskoj, koji se planira za početak 2019. godine.
Izvor:posi

 

Povezane vijesti