Udruga UNUO: Projekt 'Brzo, zdravo - dostupno svima' za osobe s invaliditetom

Provedbom programa osposobit će se 20 nezaposlenih osoba s invaliditetom u pripremi brzih i zdravih obroka, a ujedno će usvojiti znanja i vještine potrebne za uspješnost u radu i vođenju posla


Ovog travnja  potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt 'Brzo, zdravo - dostupno svima“. Projekt je sufinanciran iz sredstava Europske unije.
Udruga UNUO je s partnerom učilištem Magistra i poslodavcima, na osnovu dosadašnjih iskustava i ispitivanja tržišta, osmislila održiv program za osposobljavanje osoba s invaliditetom, te osoba starijih od 54 godine. Za provođenje tih programa potrebno je razviti i provesti program usavršavanja nastavnika i mentora, koji će steći i kompetencije iz područja rada s osobama s invaliditetom, gdje će se ukupno 40 nezaposlenih osoba, kao krajnjih korisnika, osposobiti kroz projekt naziva 'Brzo, zdravo - dostupno svima' za brži ulazak na tržište rada, razvojem i provedbom dva inovativna programa. 
Razvojem i provedbom programa osposobit će se 20 nezaposlenih osoba s invaliditetom u pripremi brzih i zdravih obroka. Ujedno će usvojiti znanja i vještine potrebne za uspješnost u radu i vođenju posla (vještine komunikacije, proaktivni stav i profesionalno ponašanje, gostoljubivost i multikulturalnost). U izradu programa osposobljavanja bit će uključen stručnjak iz područja nutricionizma, što dodatno doprinosi kvaliteti programa.
Teorijski dio nastave u programu 'Kuhar brze i zdrave prehrane' provodi se u prostorijama učilišta Magistra, a praktični dio u trajanju od 70 posto kod poslodavca Kameleon socijalna zadruga. Ukupni fond nastavnih sati u programu je 160, praktični dio od 112 sati održat će se u Kameleon socijalnoj zadruzi u dva dijela, 40 sati u Fast food Kameleon, te 72 sata u pokretnom ugostiteljskom objektu, gdje se jačaju psiho-socijalne kompetencije polaznika.
Kroz program 'Kuhar brze i zdrave prehrane' praktična nastava se održava jednim dijelom na tržnici Trnsko, gdje su pozvani potencijalni budući korisnici programa, a dogotovljena jela se doniraju osobama s invaliditetom, osobama slabijeg imovinskog stanja, djeci bez roditeljske skrbi, djeci slabijeg imovinskog stanja, beskućnicima i manjinama.
Program osposobljavanja za pratitelja/vodiča u dostupnom turizmu uključuje 20 osoba starijih od 54 godina, te uz stjecanje osnovnih znanja pratitelja/vodiča, poboljšava njihove psiho-sociološke kompetencije i kompetencije potrebne za inkluziju osoba s invaliditetom kao turista. U programu fond nastavnih sati iznosi 130, praktični dio od 91 sat održao bi se kod poslodavca Hit izbor.
Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja, UNUO, ima viziju poboljšati obrazovanje osoba s invaliditetom u ugostiteljskoj djelatnosti. Kroz edukaciju i kuharske radionice pruža se prilika osobama s invaliditetom da pokažu svoje sposobnosti rada u ugostiteljstvu i lakše dođu do zapošljavanja u struci. UNUO surađuje s mnogobrojnim Ministarstvima, ustanovama, nevladinim udrugama, poduzetnicima u cilju senzibilizacije lokalne zajednice za sposobnosti i vještine osoba s invaliditetom u području ugostiteljstva radi uključivanja u lokalnu zajednicu.
Ciljni korisnici projekta su 20 nezaposlenih osoba s invaliditetom i 20 nezaposlenih osoba starijih od 54 godine, a dokaz je ili dokument s HZZ-a da je osoba nezaposlena ili samo izjava da je osoba u traženju posla, koju polaznici ispunjavaju prilikom upisa. Za kuharske radionice potrebno je 20 nezaposlenih osoba s invaliditetom koje će se osposobljavati za pripremu zdravih i brzih jela. Nastava će trajati 160 sati. Program osposobljavanja za pratitelje/vodiče u turizmu, koji je predviđen za osobe starije od 54 godine, odvijat će se u trajanju od 130 sati. 
Planirani početak kuharskih radionica je krajem listopada ove godine, a svi zainteresirani se mole da se, zbog ograničenog broja sudionika, što prije jave e-mailom na udrugaunuo@gmail.com.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti