KBC ZAGREB Centar za transplantaciju bubrega slavi 45. obljetnicu prve transplantacije

Bilo je to 10. listopada 1973. godine kada je pacijentu Klinike za urologiju uspješno transplantiran bubreg sa živog srodnika. Vrlo brzo nakon toga učinjena je i prva transplantacija s preminule osobe

 

KBC Zagreb kao najveći nacionalni centar za transplantaciju bubrega ove godine slavi 45. obljetnicu prve transplantacije bubrega. Bilo je to 10. listopada 1973. godine kada je pacijentu Klinike za urologiju uspješno transplantiran bubreg sa živog srodnika. Vrlo brzo nakon toga učinjena je i prva transplantacija s preminule osobe, a oba uspješna zahvata označili su početak transplantacijskog programa KBC-a Zagreb kroz koji je do srpnja 2018. godine izvedeno 2.000 transplantacija bubrega.

- Godišnje se u našoj bolnici transplantira oko 100 bubrega što znatno utječe na duljinu čekanja za presađivanje bubrega koja je u Hrvatskoj manja nego bilo gdje u svijetu. Posebni zamah za sveukupnu transplantacijsku medicinu kod nas bilo je pridruživanje naše zemlje Eurotransplantu 2007. godine kada se znatno povećao broj potencijalnih donora organa što je rezultiralo velikim porastom broja transplantacija bubrega, jetre i srca - kažu iz KBC-a Zagreb.

Multidisciplinarni tim koji provodi bolnički program transplantacije bubrega sastavljen je od urologa, nefrologa, anesteziologa, imunologa, patologa i čitavog niza drugih specijalnosti koje simultano rade na ostvarivanju zadanog cilja – uspješne transplantacije bubrega. Njihovi rezultati poznati su kako u regiji tako i širom svijeta te su vrlo traženi kao stručni suradnici i edukatori. Sudjelovali su u pokretanju transplantacijskog programa u Kliničkom centru Crne Gore i redovitoj edukaciji liječnika nekoliko specijalnosti iz različitih dijelova svijeta, o čemu svjedoči i ona od prije mjesec dana za nefrologe i urologe iz Egipta i s Filipina. Radilo se o tečaju najviše kategorije jer su polaznici bili sveučilišni profesori, voditelji klinika i njihovi savjetnici. Tečaj su odlično ocijenili što je vjerojatno bila i dodatna preporuka za održavanje najnovijeg međunarodnog tečaja transplantacije bubrega kod visoko rizičnih darovatelja i primatelja (25. i 26.  listopada 2018.) na koji su došli nefrolozi iz Ukrajine, Mongolije, Uzbekistana, Moldavije, Kirgistana, Armenije i Bjelorusije. Voditelji ovog tečaja bili su prof.dr.sc. Željko Kaštelan i prof.dr.sc. Nikolina Bašić Jukić.

- Transplantacija bubrega je najbolja metoda nadomještanja bubrežne funkcije koja osim značajno bolje kvalitete života bolesnicima produljuje životni vijek, a društvu donosi financijsku dobrobit. Brojka od 100 transplantacija bubrega godišnje čini naš transplantacijski program jednim od najuspješnijih u svijetu, no svjesni smo da dugoročno treba uložiti pozamašnu količinu znanja i financijskih sredstava da bi se među najboljima i zadržali - poručili su iz KBC-a.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti