KBC RIJEKA Injekcije botoksa umanjuju posljedice cerebralne paralize

Davanjem injekcija botoksa djeci s cerebralnom paralizom u KBC-u Rijeka umanjuju posljedice tog stanja, a trenutačno se ovakva metoda liječenja planira proširiti i na splitsku te osječku bolnicu

 

Davanjem injekcija botoksa djeci s cerebralnom paralizom u KBC-u Rijeka umanjuju posljedice tog stanja, a trenutačno se ovakva metoda liječenja planira proširiti i na splitsku te osječku bolnicu. Liječnici nam opisuju jako dobre rezultate primjene botoksa zbog kojih je učinkovitija i fizikalna terapija koja je, kako kažu, temelj u liječenju djece s cerebralnom paralizom.

- Liječenje Botulin toksinom tip A povoljno djeluje na rezultate liječenja fizikalnom terapijom djece s cerebralnom paralizom, poremećajem mišićno-koštanog sustava koji nije progresivan, ali je promjenjiv u skladu s rastom i razvojem djeteta. Ovaj poremećaj razvija se zbog ozljede mozga koja se može dogoditi tijekom trudnoće, poroda i rane neonatalne dobi. Ozljeda koja se javlja na mozgu nepovoljno utječe na razvoj motorike kod djece. S obzirom na kompleksnu kliničku sliku, pristup u liječenju je multidisciplinaran. U timu liječenja sudjeluju neonatolog, neuropedijatar, fizijatar, fizioterapeut, radni terapeut, logoped, defektolog, psiholog, ortoped. Navedeni broj različitih stručnjaka govori o kompleksnosti kliničke slike – govori doktor DragoKraguljac, specijalist fizikalne i rehabilitacijske medicine i voditelj Odjela za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu dječje dobi u riječkom KBC-u.

Toksin Botulinum, odnosno botoks, u općoj je javnosti postao poznat te prihvaćen kao supstancija za "peglanje bora" premda je cijeli estetski biznis oko botoksa zapravo nastao sasvim slučajno. Prve primjene zapravo su počele zbog blefarospazma, nekontroliranog stiskanja mišića oko oka gdje su injekcije tog neurotoksina opuštale zgrčeni mišić

Princip je to koji funkcionira i u djece s tako teškim stanjem kao što je cerebralna paraliza kada su brojni mišići zgrčeni, a botoks se već godinama u svijetu koristi za njihovo liječenje. Riječki KBC prvi je to uveo u Hrvatsku te pomažu da se, s obzirom na dobre rezultate u ove djece, proširi i u druge bolnice. Kako objašnjava doktor Kraguljac, postoje brojne kliničke studije koje govore o pozitivnim rezultatima aplikacije Botulinum toxina A u liječenju spasticiteta u pacijenata s cerebralnom paralizom.

- Mehanizam djelovanja Botulinum toxina A je na mjestu živčano-mišićnog spoja pri čemu se sprečava prijenos impulsa u mišić i tako umanjuje tonus koji dovodi do pojave spastičnosti. Prednosti primjene je spomenuto opuštanje mišićnog tonusa čime je omogućen pravilan rast i razvoj mišića, zglobova, kostiju i nemogućnost nastanka kontraktura u zglobovima. Također je smanjen broj operativnih zahvata kod takvih pacijenata – kaže ovaj liječnik za Večernji list, navodeći da se prije svake aplikacije botoksa provodi motorička procjena djeteta i potom na temelju toga određuje njegov krajnji motorički doseg.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti