URIHO Rođendan najveće zaštitne radionice za osobe s invaliditetom, tulum u Lisinskom

Svečano i tradicionalno obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Dana Ustanove URIHO održat će se u ponedjeljak, 3. prosinca 2018. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

 

Ako kojim slučajem čitate In Portal, a još ne znate što je 3. prosinca... Onda uistinu In Portal čitate slučajno.

Nakon što su Ujedinjeni narodi 1992. godine 3. prosinac proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, Komisija za ljudska prava je, u rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine, pozvala zemlje članice da obilježavaju taj datum kako bi promicale razumijevanje problema osoba s invaliditetom i poticale podršku dostojanstvu, pravima i dobrobiti osoba s invaliditetom. Također, obilježavanjem tog dana nastoji se povećati svijest o benefitima integracije osoba s invaliditetom u svim aspektima političkog, društvenog, gospodarskog i kulturnog života.

Ne znam je li tu postojala kakva namjera, osim, očito, one kozmičke, no samo dan ranije, 2. prosinca, nastala je i Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, skraćeno URIHO, koja pod ovim imenom posluje od 1996. godine, a pravni je slijednik najstarije zaštitne radionice u Hrvatskoj, 'Ivančice', koja je osnovana davne 1946. godine u Zagrebu.

Svečano i tradicionalno obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Dana Ustanove URIHO održat će se, pogađate, u ponedjeljak, 3. prosinca 2018. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Manifestacija, koju URIHO organizira uz potporu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Zagreba, započet će, kao i uvijek, od 15 sati izložbom radova kreativnih radionica i udruga osoba s invaliditetom.

Okrugli stol na temu inkluzivnosti proizvodnje hrane kroz pčelarstvo, uz gostovanje svjetski poznatog francuskog pčelara u kolicima Marca Guilleimama i njegovog mentora Johna Kefussa, započinje u 15:45 sati, a nastavlja se drugom temom – 'Nesvjesna diskriminacija osoba s invaliditetom'. Slijedi dodjela priznanja najboljim sportašima Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom.

Koncert i dodjela povelja 'Ivančica' započinje u 18 sati u Velikoj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

U glazbenom dijelu programa nastupit će Mate Bulić, Zaprešić Boysi, Rajko Suhodolčan, Saturnus Band, Vojin Perić, Tomislav Brajša, Tony Lee King, Pero Rogan i gost iznenađenja.

Ulazak na sva događanja je, po dobrom starom običaju, besplatan.

Mislio sam vas pozvati da nam se dođete pridružiti, ali ako vam za ovaj dan i događaj treba dodatni poziv, onda možda niti ne trebate doći.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti