MARKO BAKOVIĆ Energija na koncertu Kojota u Saxu mogla se rezati nožem

Kojoti su bend koji ne živi na valu nostalgije nego stvara novo, a starim pjesmama daje zrelije ruho

 

Grupa Kojoti u subotu je u zagrebačkom klubu Sax održala koncert kojim je najavila izlazak svog četvrtog studijskog albuma, prvog nakon daleke 1998. godine. Snažno i bez zadrške, koncert su otvorili pjesmama "Lud od slobode", "Jedva stojim", "Sto milja daleko od nje" i "Pet milijardi ljudi".  
Premijerno su odsvirali pjesmu "Oprosti što te volim" koja će se naći na novom albumu. Koliko znam, budući singl bit će "Sve je pod kontrolom", pjesma na kojoj gostuje Kanđija no, nažalost, nismo je čuli na ovom koncertu, vjerojatno zato što gostovanje Kanđije nije bilo moguće zbog njegovog istodobnog nastupa u Ksetu.  
Alen Marin vokal, Davor Viduka gitara, Vanja Marin bas i Bobo Grujičić bubnjevi, uz pojačanje mladog klavijaturiste Noe Rupčića, neumorno su prašili kroz nove pjesme dok su stare zvučale zrelije i žešće nego sredinom devedesetih, kada su i nastale. To je jedna od najpozitivnijih karakteristika ponovnog okupljanja ovog benda koji ne živi na valu nostalgije nego stvara novo, a starim pjesmama daje novo, zrelije ruho.  
Njihova međusobna kemija i iskonska energija mogle su se rezati nožem. Regularni dio koncerta završen je hitovima "Moćan san" i "Razuzdan i lud", a na prvom bisu su  odsvirane "Ti imaš ono što meni treba" i "Zajaši zmaja".   Ipak publici nije bilo dosta pa je za kraj izveden singl kojim su krajem prošle godine započeli rad na novim pjesmama "Mi ne pripadamo tu", koja je u live izvedbi malo produžena.    
U ožujku ove godine na koncertu Kojota u Jabuci stekao sam dojam kako bend, premda se odlično snalazi i na većim festivalskim pozornicama, posebno uživa u malim, intimnim klubskim svirkama.  Koncert u Saxu to je potvrdio, a kako sada stoje stvari, novi studijski album koji izlazi do kraja godine će i s dikografske strane dati do znanja kako je njihov povratak na scenu nešto puno više i snažnije od nostalgičnog pogleda u prošlost.
Piše: Marko Baković

 

Povezane vijesti