ZAKLADA PARAOLIMPIJAC Donatorska večer 'Godina zlata vrijedna' za napredak sportaša s invaliditetom

"Sportašima s invaliditetom treba dati potporu koja im je nužna za natjecanja, opremu i tehnologije kako bi na paraolimpijadama mogli postići što bolje rezultate i na neki način promicati sve vrijednosti naše lijepe domovine Hrvatske, što uspješno i čine", rekao je Josip Držaić


Pod nazivom 'Godina zlata vrijedna' Zaklada Paraolimpijac u ponedjeljak je u Kongresnom centru Forum organizirala šestu donatorsku gala večer kako bi se osigurala financijska potpora za sportski uspjeh i napredak sportaša s invaliditetom. Ovogodišnjom tematskom večeri željelo se dočarati trud i rad hrvatskih sportaša koji su osvojili zlatne medalje na europskim i svjetskim prvenstvima te na Paraolimpijskim igrama.
Uz Grad Zagreb, Zagrebački holding, Sveučilište u Zagrebu, Ured predsjednice Republike te Vladu RH donacijama su vrhunske sportaše s invaliditetom podržale ugledne tvrtke i veleposlanstvo Japana u Hrvatskoj. Svoj doprinos donatorskoj večeri dao je nastupom i pjevač Giuliano.
U prigodnom obraćanju upravitelj Zaklade Paraolimpijac i predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić je zahvalio na brojnoj podršci radu Zaklade i paraolimpijskom pokretu u Hrvatskoj.
- Ovih dana u svijetu se postavlja pitanje kako tako mala zemlja kao što je Hrvatska postiže tako dobre rezultate. Uspješni smo u nogometu, a i tenisačima treba čestitati na uspjehu na Svjetskom prvenstvu - rekao je Kovačić. Dodao je da Hrvatski paraolimpijski odbor radi u skromnim sportskim uvjetima, ali se postižu vrhunski rezultati.
Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić zahvalio je nazočnima na pokazanom zajedništvu kojim se može sve postići. Pozvao je Grad Zagreb i Zagrebački holding da kupnjom slika poznatih paraolimpijaca doniraju novac.
- U predbožićno i predblagdansko vrijeme moja je poruka da je jadan čovjek koji u svom srcu nema mjesta za drugog čovjeka. Ključna riječ je ljubav i zato svaki dan učinimo jedno dobro djelo više nego prethodni dan i budimo ljudi  -istaknuo je gradonačelnik Bandić.
Član uprave Ine Ivan Krešić istaknuo je kako u tvrtki smatraju da je izuzetno važno pomoći mladim sportašima s invaliditetom.
 - U Ini tradicionalno posvećujemo pažnju aktivnostima i segmentima društva, gdje je zaista potrebna podrška. Stoga nam je izuzetno drago da smo večeras ovdje prisutni - rekao je za ZG-magazin Krešić.
Ravnatelj URIHO-a Josip Držaić je istaknuo kako sportaši s invaliditetom postižu sjajne rezultate i da se Hrvatska s njima mora ponositi u svijetu. Dodao je kako sport, kad je riječ o osobama s invaliditetom, traži puno rada, napora i više novčanih ulaganja nego kod zdravih osoba.
- Sportašima s invaliditetom treba dati potporu koja im je nužna za natjecanja, opremu i tehnologije kako bi na paraolimpijadama mogli postići što bolje rezultate i na neki način promicati sve vrijednosti naše lijepe domovine Hrvatske, što uspješno i čine - rekao je ravnatelj Držaić. Naglasio je da se iz prikupljenih donacija kupuju specijalne sportske proteze, kolica za natjecanje kako bi hrvatski paraolimpijci bili ravnopravni paraolimpijcima iz razvijenih zemalja koji dolaze s vrhunskom opremom. 
- Iako su naši paraolimpijci u opremi daleko ispod svjetskih, postižu jako dobre rezultate. Stoga treba pomoći Zakladi Paraolimpijac, a prikupljeni novac sasvim sigurno ide u dobre ruke - istaknuo je Držaić.
Bivša paraolimpijska plivačica i dopredsjednica Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ana Sršen je rekla kako joj je iznimno drago što je i ove godine na donatorskoj večeri Zaklade Paraolimpijac s ostalim paraolimpijcima i ljudima koji već godinama podržavaju Zakladu.
- Ova Zaklada podržava najmlađe, djecu koja rade svoje prve korake u sportu, podržava njihov ulazak u sport i stvaranje budućih sportaša. Isto tako, Zaklada podržava i obrazovanje, nama je jako važno da naši sportaši budu akademski građani i da se realiziraju na akademskom nivou. Stoga Zaklada godinama pomaže njihovoj edukaciji - rekla je za ZG-magazin Ana Sršen. Istaknula je kako je sport značajno promijenio njezin život.
- Sport je mene odgojio više nego moji roditelji, jer ono što sport može dati svakom čovjeku je jako puno, može ga izgraditi kao osobu. Stoga sam zahvalna sportu i drago mi je da danas na poziciji dopredsjednice Hrvatskog paraolimpijskog odbora i na ostalim nivoima mogu pomagati mladim sportašima da se razvijaju, afirmiraju i izgrade svoje samopouzdanje i vjeru da, bez obzira na oštećenje i sjede li u kolicima ili hodaju, mogu ostvariti želje ako doista to žele i ako imaju podršku svih nas - dodala je Sršen.
Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damir Boras je naglasio kako je posebno osjetljiv kad je riječ o podršci osobama s invaliditetom.
- Moj otac je bio bez noge i znam koliko mu je na neki način bilo teško živjeti, ali i koliko je truda uložio da bude profesor na pravu. Sve je kao  osoba s invaliditetom postigao, dakle može se. Upravo paraolimpijci su oni koji pokazuju da nema granica ljudskoj volji i to je ono bitno. Može se sve postići i zato treba dati posebnu pažnju tim mladim, pametnim ljudima koji sve svoje prepreke prevladavaju voljom - istaknuo je rektor Boras.
Primjer kako se upravo snažnom voljom može postići i ono što se čini nemogućim je paraolimpijac, atletičar Ivan Katanušić.
- Bavim se bacanjem kugle i diska u kategoriji potkoljena amputacija. Nemam desnu nogu ispod koljena, bez noge sam ostao kad sam bio samo dvadeset dana star. Atletikom se bavim zadnjih šest, godina a sportom se praktički bavim od rođenja. Roditelji su me upisivali na nogomet, košarku, sve sam probao od sporta. Mojim roditeljima je bilo važno da dobro učim i da se bavim sportom, to su forsirali i tako sam cijeli život u sportu - ispričao je za ZG-magazin Ivan. Dodao je kako je osvojio ukupno osam svjetskih i europskih medalja, a priprema se i na daljnja natjecanja od koji očekuje samo najbolje rezultate.
- Sport je moj život promijenio iz temelja. Pomogao mi je da se izgradim kao osoba, da dokažem sebi da mogu sve u životu. Nekada je malo teže nama sportašima s invaliditetom nego onim zdravima jer se borimo i sa svojim zdravljem - istaknuo je Ivan.
Dodao je kako su izuzetno važne prikupljene donacije za sportaše s invaliditetom, ali i druženja kao što su na donatorskoj večeri jer onda te sportaše primijete drugi, prepoznaju njihov trud, ali i nastojanja da pobijede sve strahove u životu, pogotovo od današnjeg društva, jer su često prisutna podcjenjivanja od drugih ljudi. 
- Kad me vide na terenu s protezom umjesto noge želim dokazati ljudima da mogu sve, da me ne podcjenjuju u sportu - rekao je Ivan.
Ovaj izuzetan mladić koji svojim primjerom može nadahnuti i motivirati druge završio je fakultet, zaposlio se te studira na akademiji Ciisco jer, kako kaže, vjeruje u cjeloživotno učenje.
Anita Blažinović

 

Povezane vijesti