VARAŽDIN Kampanja 'Želiš li se mijenjati za mjesto' o važnosti propisanih parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom

"Parkirna mjesta za osobe s invaliditetom ne služe da 'stanemo samo na minutu i odemo do pekare' ili da se jednostavno parkiramo na njih, a da na to nemamo pravo – ona su namijenjena onima kojima je to zaista potrebno", naglašava Damir Habijan 


Grad Varaždin priključio se kampanji "Želiš li se mijenjati za mjesto?" čiji je cilj osvijestiti građane o važnosti propisanih parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom. Drugi i dugoročni cilj jest izmjena Pravilnika o znaku pristupačnosti i promjena nadležnosti, kako bi se sankcioniranje zloupotrebe Pravilnika lakše provodilo.
O ovoj je kampanji u ponedjeljak, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, govorio i Damir Habijan, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Varaždina i predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća, objasnivši kako je riječ o inicijativi koju je pokrenuo komunalno poduzeće Split Parking u samom Splitu, ali i drugim gradovima Dalmacije – Dubrovniku, Trogiru i Solinu.
- I građani Varaždina moraju biti svjesni problema s kojim se naši sugrađani susreću kada je netko zloupotrijebio parkirno mjesto namijenjeno njima. Cilj ove kampanje je da svatko od nas shvati da su osobe s invaliditetom u svakodnevnom izazovu u prometu i da mi ne smijemo biti ti koji ćemo im dodatno otežati situaciju. Parkirna mjesta za osobe s invaliditetom ne služe da „stanemo samo na minutu i odemo do pekare“ ili da se jednostavno parkiramo na njih, a da na to nemamo pravo – ona su namijenjena onima kojima je to zaista potrebno – naglašava Habijan i dodaje:
- U gradu Varaždinu postoji propisani broj parkirnih mjesta namijenjen osobama s invaliditetom, no postavlja se pitanje poštuje li se to doista, parkiraju li na ta mjesta osobe koje tu i smiju parkirati. Tu je i pitanje dozvola koje se stavljaju na vjetrobranska stakla i njihove kontrole, jer po onome što znamo dosta je zlouporaba s takvim dozvolama. Znamo da takve dozvole mogu koristiti samo osobe s 80 posto tjelesnog oštećenja, odnosno 60 posto oštećenja donjih ekstremiteta.
Habijan je naglasio da je izuzetno važno da se sugrađanima s invaliditetom pomogne u svim aspektima njihovog života, a da obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom ne ostane samo na riječima, već da se krenu povlačiti konkretni potezi za što dostojanstveniji život tih osoba.
- Svi se moramo truditi da inkluzivnost osoba s invaliditetom ne ostane tek slovo na papiru već da zajedno doprinosimo i donosimo odluke koje su za naprednije i kvalitetnije odnose i život svih građana grada Varaždina, a mobilnost je jedan od preduvjeta - rekao je Habijan te pobliže objasnio na koji se način akcija provodi u drugim gradovima:
- Prometni znakovi koji su postavljeni ispred parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom imaju slikovnu oznaku osobe u invalidskim kolicima. Ono što je prijedlog i o čemu smo već razgovarali s Crtoradom je da se i u Varaždinu iznad parkirnih mjesta postavi personalizirana slika, odnosno fotografija osoba s invaliditetom iz Varaždina, naravno, ako na to pristanu. Cilj nam je potaknuti građane na razmišljanje i na neki način izazvati jaču reakciju. Ako već parkirate na mjestu za osobe s invaliditetom, kad vidite fotografiju osobe u invalidskim kolicima koja ovdje živi, koju možda i poznajete, da se malo zamislite i odustanete od namjere koju ste imali.
Habijan je uputio poziv policiji i komunalnom redarstvu da pojačaju nadzor takvih parkirnih mjesta te upozorio na još jedan problem.
- U Varaždinu imamo parkirne prostore za osobe s invaliditetom, ali na dosta lokacija nisu na odgovarajućim mjestima. Naime, izađe li osoba s invaliditetom iz automobila, često ne može pristupiti nogostupu, budući da je povišen, pa ne preostaje ništa drugo nego voziti do onog mjesta na kojem takva osoba može doći na nogostup. Udrugama, stoga, upućujem poziv da prijave sva takva mjesta, kako bi se i taj problem u dogledno vrijeme riješio – rekao je Habijan te pozvao sve sugrađane da obrate pažnju na parkiranje na mjestima za osobe s invaliditetom.
Anita Blažinović