ZAGREBAČKI ŠPORTSKI SAVEZ OSOBA S INVALIDITETOM Skupštinom završila briljantna sportska godina

Sport osoba s invaliditetom dosegao je razinu na kojoj je postao perjanica zagrebačkog sporta te, na neki način, postaje i prioritet krovnih institucija i saveza, u financijskom i svakom drugom smislu

 

U utorak, 11. prosinca 2018. godine, u prostorijama Sportskog saveza Grada Zagreba u Savskoj cesti, održana je redovita Skupština ZŠSOI-ja, Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom.

Skupštinu je otvorio predsjednik Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom Josip Držaić te pozdravio okupljene, a među brojnim predstavnicima klubova članova Saveza posebno je, naravno, u pozdravima istaknuo uzvanike – pročelnika Gradskog ureda za sport i mlade Milana Pavelića, koji je ujedno bio i izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, zamjenika glavnog tajnika Sportskog saveza Grada Zagreba Dragu Luku Ostojića, te pomoćnika glavnog tajnika za međunarodni program Hrvatskog paraolimpijskog odbora Krunu Zadru.

Nakon kraćih govora svih uvaženih gostiju i pozitivnog izvješća verifikacijke komisije o stanju kvoruma, Skupština je započela s radom po točkama dnevnog reda.

Iz po svemu redovite Skupštine ipak treba izdvojiti Program rada i financijski plan Saveza za 2019. godinu, i to ne zbog samog programa i plana, koji se u osnovi ne razlikuje bitno od prijašnjih, nego zbog činjenice, kako je istaknuo Držaić, da je sport osoba s invaliditetom dosegao razinu na kojoj je postao perjanica zagrebačkog sporta te, kao takav, na neki način postaje i prioritet krovnih institucija i saveza, u financijskom i svakom drugom smislu.

Kada govorimo o razini koju je dosegao sport osoba s invaliditetom, treba također istaknuti i Skupštini izneseno Izvješće o provedenom EU projektu 'Promijeni svoje razmišljanje – Sport je za svakoga'. Kako je rečeno, to je prvi europski projekt proveden unutar Sportskog saveza Grada Zagreba, a odradio ga je upravo savez sportaša s invaliditetom, uz najviše ocjene za provedbu.

Jedan od rezultata projekta na koji su iz Saveza posebno ponosni je i publikacija 'Smjernice za poticanje socijalne inkluzije mladih osoba s invaliditetom kroz uključivanje u sportsko rekreacijske aktivnosti', u čijoj su izradi sudjelovali mnogi stručnjaci. Iz Saveza se nadaju da će ova publikacija naći put do relevantnih obrazovnih ustanova i institucija, te time postati temelj novog i dodatnog napretka sporta osoba s invaliditetom u što bližoj budućnosti.

Prije samog kraja Skupšine, u članstvo Saveza su jednoglasno primljeni Taekwondo klub osoba s invaliditetom Kukkiwon i Klub za obaranje ruke osoba s invaliditetom Trešnjevka, a iz Saveza je na vlastiti zahtjev iščlanjen Centar za unapređenje kvalitete života 'HePi'.

Iako zagrebački sportaši s invaliditetom još uvijek imaju obveza, događanja i natjecanja, ovom je Skupštinom, na simboličan način, završila možda i najuspješnija i najplodnija godina Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i svih onih koji se nalaze pod njegovim golemim krilom.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti