ZLATNA VRATA Besplatnim osposobljavanjem do zapošljavanja u turizmu i ugostiteljstvu

Edukacija obuhvaća zanimanja domaćica ili domaćin u vili i privatnom smještaju, grill majstor, slastičar, radnik na pripremnim poslovima u kuhinji te administrator turističkog internetskog marketinga

 

Projekt pod nazivom 'Uključi se – edukacijom u turizmu i ugostiteljstvu protiv socijalne isključivosti', a koji provodi centar Zlatna vrata iz Splita, u srijedu je prezentiran i u Kaštelima, s ciljem doprinosa zapošljavanja ranjivih skupina u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kroz programe osposobljavanja i usavršavanja.

- Tko su ranjive skupine? To su nezaposlene osobe s invaliditetom i osobe starije od 54 godine života. Za njih smo organizirali edukacije koje će trajati od veljače do travnja sljedeće godine, pri čemu će se te osobe osposobiti ili usavršiti u pet zanimanja, čime im se otvara mogućnost zapošljavanja u sezoni, a riječ je o poslovima u turizmu i ugostiteljstvu – kazala je Helena Petrinović, voditeljica obrazovanja u centru Zlatna vrata za portal Kaštela.org.

Edukacija obuhvaća zanimanja domaćica ili domaćin u vili i privatnom smještaju, grill majstor, slastičar, radnik na pripremnim poslovima u kuhinji te administrator turističkog internetskog marketinga.

Edukacije za sve programe su besplatne, a uz teoretski dio osiguran je i praktični rad, koji iznosi više od 70 posto edukacije, a koji će donijeti direktan kontakt polaznika s potencijalnim poslodavcima.

Ovaj projekt financiran je putem natječaja Ministarstva turizma iz Europskog socijalnog fonda, ukupne vrijednosti 1,3 milijuna kuna. Jedan od partnera u projektu su šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija.

- Naša ustanova ima bogato iskustvo u provedbi osposobljavanja i školovanja odraslih osoba, a to iskustvo garantira i dobre rezultate u ovom projektu – ustvrdila je Petrinović, voditeljica obrazovanja u centru Zlatna vrata

Kaštelanskoj prezentaciji projekta nazočila je i pročelnica za društvene djelatnosti Sandra Zokić, koja je iznijela primjere iz prakse koju na području Kaštela, kroz određene projekte, provodi Udruga tjelesnih invalida Kaštela, izrazivši nadu da će se što više osoba iz ranjivih skupina uključiti u ove edukacije.

A svi koji se žele uključiti u projekt i educirati se, te time stvoriti za sebe i svoju okolini bolje egzistencijalne i socijalne uvjete, mogu se do veljače, kada je početak edukacija, javiti u centar Zlatna vrata u Splitu, gdje će dobiti potrebne informacije i upute.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti