MAKARSKA Potvrdu o završenoj edukaciji dobilo 16 novih pomoćnika u nastavi

Anela Židić naglasila je da je rad pomoćnika u nastavi od iznimnog značaja jer poboljšava kvalitetu života, omogućuje individualan pristup, a djeca ravnopravno sudjeluju u svim aktivnostima

 

Dana 19. prosinca 2018. u gradskoj je vijećnici u Makarskoj održana dodjela potvrda o završenoj edukaciji pomoćnika u nastavi u sklopu projekta 'S osmjehom u školu – pomoćnici u nastavi makarskih školaraca', faza III. Novi pomoćnici u nastavi za makarske osnovne škole su Magdalena Bukvić Rezić, Nikolina Alač, Danijela Selak, Ivana Roglić, Sandra Pletikosić, Marija Lebedina i Danijela Kuzmanić Ereš. Edukaciju su pohađali i asistenti koji će raditi u Tučepima, Baškoj Vodi i Brelima (Marijana Vela, Tea Bušelić, Antonija Selak i Divna Tomaš). U Dječjem vrtiću Biokovsko zvonce, u kojem se ove godine krenulo s pilot projektom, radit će Sandra Pletikosić, Zora Lalić, Maja Brzica, Slavica Ćaleta Car i Kristina Jović.

Uz voditeljicu projekta Oliviju Prodan Ravlić, konferenciji za novinare u sklopu koje su podijeljene potvrde o završenoj edukaciji nazočili su, u ime nositelja projekta Grada Makarske, gradonačelnik Jure Brkan i Marina Andačić Krivić, savjetnica za predškolski odgoj, obrazovanje i sport te u ime partnera ravnateljica Osnovne škole Stjepana Ivičevića Marica Gržić, ravnateljica Osnovne škole oca Petra Perice Renata Gudelj, ravnateljica Makarske razvojne agencije MARA Lidija Vukadin Vranješ i ravnateljica Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce Anela Židić.

- Pohvaljujem ovaj hvalevrijedan projekt kojim, zajedno s našim partnerima, one najpotrebitije, djecu s teškoćama, uključujemo u normalan život. Uz 11 pomoćnika u nastavi koji su sufinancirani sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, Grad Makarska financira još 4 u školama i 5 u Dječjem vrtiću Biokovsko zvonce. Dakle, 9 pomoćnika financira Grad Makarska, a 11 Europski socijalni fond. Zahvaljujem se svima koji rade na ovom projektu jer znam da ima jako puno administrativnog posla, a posebno asistentima na njihovom predanom radu koji nije financijski mjerljiv. Grad Makarska će nastaviti s ulaganjem sredstava u proširenje ovog programa, a nadam se da će nas pratiti i Republika Hrvatska i Europski socijalni fond. Mi smo tu da vam pomognemo jer na istom smo putu - izjavio je gradonačelnik Jure Brkan.

U Osnovnoj školi Stjepana Ivičevića 12 je pomoćnika u nastavi od kojih 3 financira Grad Makarska, a u Osnovnoj školi oca Petra Perice su 3 pomoćnika od kojih 1 financira Grad. Ravnateljice Marica Gržić i Renata Gudelj ovom su prilikom zahvalile na financijskoj podršci Gradu Makarskoj te svima koji već godinama sudjeluju u realizaciji ovog projekta, a posebno asistentima.

Novi korak naprijed u inkluziji, kako je ovom prilikom naglasila Olivija Prodan Ravlić, je uvođenje pomoćnika u Dječjem vrtiću Biokovsko zvonce. Projekt je predstavila Anela Židić, ravnateljica Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce.

Anela Židić naglasila je da je rad pomoćnika u nastavi od iznimnog značaja jer poboljšava kvalitetu života, omogućuje individualan pristup, a djeca ravnopravno sudjeluju u svim aktivnostima. Zahvalila je Gradu Makarskoj koji je osigurao sredstva za 5 pomoćnika u nastavi.Od 22 pristigla zahtjeva stručna analiza je pokazala da 10 djece treba pomoćnika. Djeca sada borave u vrtiću svaki dan četiri sata, dakle maksimalan broj sati, četiri sunčana sata sukladno zakonu, a do sada su pohađala vrtić svaki dan ali kraće vrijeme.

- Ovim programom se olakšava integracija i unapređuje odgojno-obrazovni rad - poručila je Židić.

Anita Blažinović