KONAVLE 1,5 milijun kuna za projekt 'Podignimo letvicu visoko'

Svrha projekta je unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom, stvaranje uvjeta za bavljenje sportom djece i mladih u nepovoljnom položaju te povećanje dostupnosti besplatnih sportskih sadržaja

 

Općini Konavle i Zajednici sportova Općine Konavle odobrena su financijska sredstva u iznosu od maksimalnih 1,5 milijuna kuna za projekt 'Podignimo letvicu visoko', u okviru poziva 'Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz sport', financiranog iz Europskog socijalnog fonda (ESF).

Svrha projekta je unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom, stvaranje potrebnih uvjeta za bavljenje sportom djece i mladih koji su u nepovoljnom položaju te povećanje dostupnosti besplatnih sportskih sadržaja.

Poticanje na bavljenje sportom važno je i zbog stjecanja različitih društvenih i i životnih vještina, jer sport omogućuje aktivno provođenje slobodnog vremena i razvijanje kreativnih vještina i zdravih navika. Upravo stoga je cilj ovog projekta uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti u sportske aktivnosti, posebno djece i mladih s teškoćama u razvoju.

Naziv projekta 'Podignimo letvicu visoko' nije samo motivirajući slogan sudionicima projekta, nego i poruka društvu da moramo težiti većoj civilizacijskoj razini kad je u pitanju razumijevanje najosjetljivih društvenih skupina.

Središnja aktivnost projekta, koji će trajati 18 mjeseci, je četvreodnevni međunarodni sportski kamp u Cavtatu za 50 sudionika, organizacija treninga i stručnog sportskog rada kroz duže razdoblje u vaterpolu, plivanju, košarci, stolnom tenisu i judu, zatim nabavka cijelog seta potrebne sportske opreme te edukacija sportskih djelatnika i trenera za multidiscplinarni pristup u radu s djecom s teškoćama u razvoju.

Bit će izvršeni manji infrastrukturni zahvati za osiguravanje pristupačnosti sportskim terenima za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, provedena marketinška kampanja u cilju veće razine uključivosti, formiran projektni tim te izrađen set promotivnih materijala i implementiran niz drugih aktivnosti.

Također, bit će nadograđena Strategija Općine Konavle za provedbu aktivnosti usmjerenih na osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, čiji je cilj poboljšan i sustavan, institucionalni pristup u cilju društvene uključivosti i infrastrukturne prilagođenosti u Općini Konavle prema osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju.

Općina Konavle i Zajednica sportova Općine Konavle detaljnije će predstaviti projekt nakon što i praktično krene s provedbom.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti