DAN CRVENIH HALJINA Ženska inicijativa HNS-a Koprivničko-križevačke županije podržala borbu protiv moždanog udara u žena

Moždani udar svake godine ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke, a u posljednje vrijeme snižava se i dob bolesnika koje pogodi ova bolest koja može dovesti i do invaliditeta

 

Ženska inicijativa HNS-a Koprivničko-križevačke županije podržala je znanstveno-edukativnu akciju ‘Dan crvenih haljina’, čiji je cilj podizanje svijesti o posebnostima moždanog udara u žena – objavio je prigorski.hr.

– Ritam svakodnevnih životnih obaveza hvata nas u žrvanj nemilosrdnije nego ikada, a mi istovremeno pokušavamo imati blistave karijere, skladne obitelji i divnu djecu te kuće i okućnice iz žurnala. Mi, žene, smo te koje trebamo stati na loptu i promijeniti način života – rekla je Andreja Horvat Friščić iz Ženske inicijative HNS-a Koprivničko-križevačke županije.

Prigorski.hr je istaknuo da moždani udar svake godine ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke, a u posljednje vrijeme snižava se i dob bolesnika koje pogodi moždani udar – čak 46 posto moždanih udara nastaje u najproduktivnijoj životnoj dobi, između 45. i 59. godine života.

Jasmina Pavlović, šefica koprivničko-križevačkog HNS-a, upozorila je:

– Smatramo važnim osvijestiti čimbenike rizika, no još je važnije poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara. Potrebno je mijenjati ono na što možemo utjecati, a to je način života.

Obilježavanje ‘Dana crvenih haljina’ ove se godine se provodi prvi puta te je najavljeno da će se ubuduće organizirati svakog prvog petka u veljači.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti