DOBRA VIJEST IZ RIJEKE Grad će s pet milijuna kuna financirati programe i projekte ustanova u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi

Zaštita socijalno ugroženih u Rijeci je na znatno višoj razini od državnog standarda, odnosno od onoga na koji obvezuje zakon

 

U Salonu Grada Rijeke potpisani ugovori za financiranje projekata i programa u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi u ovoj godini, temeljem godišnjeg Poziva za prikupljanje ponuda za projekte i programe u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi.

Grad Rijeka već čitav niz godina financira provedbu zdravstvenih i socijalnih projekata ili programa i to iznad standarda koji su određeni zakonskim propisima. Riječ je o projektima koje provode: Dom zdravlja Primorsko-goranske županije, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Klinički bolnički centar Rijeka, Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Sv. Ana – Caritasov dom za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja, Centar za rehabilitaciju Fortica Kraljevica, Dnevni centar Slava Raškaj Rijeka, Dom za odrasle osobe Turnić i Ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Mile Batinić, dr. med te Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka.

Radi se o projektima koji su usmjereni na promicanje zdravlja, zdravstveni odgoj i zdravstvenu edukaciju; prevenciju ovisnosti i drugih rizičnih ponašanja; prevenciju i suzbijanje masovnih nezaraznih bolesti; na socijalnu i psihosocijalnu zaštita građana; prevenciju i suzbijanje masovnih nezaraznih bolesti; socijalnu i psihosocijalnu zaštitu žena, djece, teško bolesnih i kronično bolesnih osoba, djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom te osoba starije životne dobi.

Ukupno se za financiranje programa i projekata za ustanove u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi iz gradskog proračuna u 2019. godini izdvaja 5.011.000 kuna.

Dodatno, u 2019. godini se za programe i projekte u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi koje provode udruge planira izdvojiti ukupno 3.700.000 kuna iz gradskog proračuna.

Osim financiranja programa i projekata u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi Grad Rijeka izdvaja i oko 24,5 milijuna kuna godišnje za razne oblike socijalne pomoći. Naime, zaštita socijalno ugroženih u Rijeci je na znatno višoj razini od državnog standarda, odnosno od onoga na što obvezuje Zakon, pa mnogi oblici odnosno vrste socijalne pomoći koje nudi Grad Rijeka predstavljaju nadstandard. Grad Rijeka drugačije je od države odredio cenzuse, odnosno minimalna primanja temeljem kojih netko može zatražiti socijalnu pomoć.

Razne oblike socijalne pomoći protekle je godine koristilo 7.878 korisnika za što je izdvojeno 24.542.325,49 kuna.

Anita Blažinović