KBC ZAGREB Kako izgraditi i opremiti novi odjel dječje hematologije i onkologije

Zavod za dječju hematologiju i onkologiju KBC-a Zagreb po uspješnosti liječenja malih pacijenata te zdravstvenom ishodu iznad je prosjeka Europske unije

 

Zaklada - dječja onkologija Rebro, koju su prije godinu dana pokrenuli roditelji bolesne djece, objavila je u ponedjeljak da joj je cilj do kraja godine izgraditi i opremiti novi odjel dječje hematologije i onkologije u tom KBC-u te da je do sada donacijama prikupila 3,8 milijuna kuna, a za realizaciju projekta nedostaje još 22 milijuna kuna.

- U potpunosti novi i vrhunski opremljen odjel na površini od 2000 metara četvornih uvelike će doprinijeti poboljšanju uvjeta za liječenje te kvalitetnijem i ugodnijem boravku djece i njihovih roditelja. Zaklada je trenutno donacijama prikupila 3,8 milijuna kuna, dok joj za realizaciju projekta nedostaje još 22 milijuna kuna - navela je ta Zaklada.
Ističe kako je misao da nijedno dijete ne bi smjelo biti uskraćeno za najbolju moguću skrb i mogućnost izlječenja bila nit vodilja pokretanja Zaklade – dječja onkologija Rebro koju su prije godinu dana utemeljili roditelji bolesne djece s osnovnim ciljem izgradnje i opremanja novog odjela dječje hematologije i onkologije u sastavu KBC-a Zagreb.
Kako bi ispunila svoj cilj te prikupila potrebna sredstva, Zaklada je danas u Karlovcu organizirala svečanost kojoj su prisustvovali brojni hrvatski gospodarstvenici, podupiratelji Zaklade te osobe iz javnog života, dok su o radu Zaklade te projektu izgradnje novog odjela govorili ravnatelj KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Ante Ćorušić, predstojnik Klinike za pedijatriju prof. dr. sc. Jurica Vuković, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor prim. dr. Milivoj Novak te upraviteljica Zaklade Anamarija Zorović.
Zavod za dječju hematologiju i onkologiju KBC-a Zagreb po uspješnosti liječenja malih pacijenata te zdravstvenom ishodu iznad je prosjeka Europske unije. Realizacijom ovog projekta napravit će se veliki iskorak u liječenju djece čime će se njima, ali i njihovim roditeljima, omogućiti bolji i komforniji smještaj i vjerujem time poboljšati zdravstveni ishod, rekao je Ćorušić.
Zavod za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju KBC-a Zagreb referentni je centar Ministarstva zdravstva RH gdje se liječe sve vrste bolesti krvi i malignih bolesti kod djece mlađe od 18 godina. Liječnici na Zavodu najviše provode liječenje leukemije i limfoma, s obzirom da te dvije maligne bolesti u djece obuhvaćaju oko polovice sveukupno oboljelih osoba mlađih od 18 godina. Također, Zavod je jedino mjesto u Hrvatskoj gdje se izvodi alogenična transplantacija koštane srži, tj. transplantacija u kojoj su darivatelj i primatelj koštane srži različite osobe.
Ideja o pokretanju Zaklade prije svega se rodila iz potrebe da se zahvalimo prof. dr. sc. Biliću i cijelom timu sa Zavoda koji su nam olakšali borbu sa teškom bolesti i put prema ozdravljenju. Liječenje od malignih bolesti dugotrajno je i mukotrpno, a kao roditelji koji su bili primorani proći taj put sa svojim djetetom i dom zamijeniti bolničkom sobom, uvidjeli smo sve mane odjela. Nadamo da ćemo što prije, zahvaljujući svim donatorima i podupirateljima Zaklade, nastaviti s izgradnjom i opremanjem odjela te time povećati stopu ozdravljenja maligno oboljele djece, rekla je Anamarija Zorović, upraviteljica Zaklade i majka sina koji je pobijedio borbu s leukemijom.
Zavod je do sada bio smješten u prizemlju glavne zgrade KBC-a Zagreb, a izgradnjom novog odjela bit će premješten u moderan i funkcionalan prostor s najsuvremenijom opremom. Povećat će se i broj sterilnih jedinica za transplantaciju, čime će se u potpunosti osigurati adekvatni uvijeti liječenja transplantacijom koštane srži svoj djeci u Hrvatskoj, a sukladno mogućnostima i djeci iz drugih država. Novi odjel će, ističe Zaklada, najmlađim pacijentima osigurati mir i privatnost, ali i druge prednosti, kao što su boravak na novoj terasi, novu čajnu kuhinju u kojoj će roditelji moći pripremiti obrok te u potpunosti opremljenu dječju igraonicu.
Zaklada - dječja onkologija Rebro u priopćenju navodi da se u prikupljanju sredstava za izgradnju i opremanje novog odjela mogu odazvati svi građani uplatom na broj računa Privredne banke Zagreb: IBAN: HR73 2340 0091 1109 7386 5, SWIFT: PBZGHR2X.

Hina

 

Povezane vijesti