SLATKE VIJESTI Šećer s inkluzivnom porukom omogućio posao jednoj osobi s invaliditetom

Zahvalna sam udruzi što mi je omogućila ponovo zapošljavanje. Sretna sam što mogu biti društveno korisna, a i također osobno što nisam osuđena na svoja četiri zida kuće - priča Rozana Pentek

 

Lijepe vijesti stižu nam iz Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije jer je jednoj  osobi s invaliditetom omogućen posao na dvanaest mjeseci.

Naime, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije godinama kroz projektne aktivnosti i poticajne mjere zapošljavanja doprinosi i daje podršku socijalnom uključivanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom kako bi im pomogla u prevladavanju socijalne isključenosti i povećanju njihove zapošljivosti. Tako je, uz četiri zaposlene osobe s invaliditetom, u udruzi svoje novo radno mjesto od 01. lipnja našla i Petrinjka Rozana Pentek. Radi se o 41-godišnjoj ženi sa stopostotnim invaliditetom koji je nastupio u njenoj 28. godini života nakon moždanog udara. Provela je dvanaest godina na zavodu za zapošljavanje kao nezaposlena osoba s invaliditetom dok joj prošle godine udruga nije dala mogućnost da radi šest mjeseci kroz mjere javnih radova u Glinenoj priči. Kako udruzi ove godine nisu odobreni javni radovi za iste osobe s invaliditetom, udruga je iskoristila poslovnu priliku i za Rozanu Pentek od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje tražila dodjelu državne potpore za sufinanciranje zapošljavanja za 75 posto ukupnog troška plaće (bruto II) za dvanaest mjeseci.

Sljedećih dvanaest mjeseci Rozana će raditi na punjenju ugostiteljskog šećera koje je ujedno i prvi pokušaj udruge da krene u društveno poduzetništvo i gospodarsku djelatnost. Udruga koristi prigodu pozvati i ovim putem sve ugostitelje s područja Sisačko-moslavačke županije i šire da se jave u udrugu na broj telefona 091/6194 518 i naruče šećer za svoje ugostiteljske lokale, jer osim što mogu staviti logotip svog lokala, mogu naručiti od udruge i šećer s inkluzivnim porukama s ciljem senzibilizacije javnosti za socijalno uključivanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Svojom narudžbom ujedno će omogućiti udruzi da isfinancira preostalih 25 posto plaće za zaposlenu osobu s invaliditetom.

- Zahvalna sam udruzi što mi je omogućila ponovo zapošljavanje. Sretna sam što mogu biti društveno korisna, a i također osobno što nisam osuđena na svoja četiri zida kuće. Kao i svi drugi zaposleni, sada se veselim svakom novom danu i da idem na svoje radno mjesto - priča Rozana, uopće ne spominjući financijsku sigurnost.

- Iako novci dobro dođu, veće mi je zadovoljstvo odlazak iz kuće i ulazak u svaki novi radni dan - završava Rozana Pentek.

- Zapošljavanje osoba s invaliditetom još uvijek je gorući problem u Republici Hrvatskoj. Prema podacima iz Očevidnika zaposlenih osoba s invaliditetom koji se vodi pri HZMO-a, vidljivo je da je s 31. prosincem 2018. godine zaposleno tek 10.836 osoba s invaliditetom, od čega 3.200 tijekom 2018. godine. Poslodavci u Hrvatskoj još uvijek se radije odlučuju za plaćanje kazni i neispunjavanje obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, iako je dokazano da su oni puno motiviraniji i savjesniji kao radna snaga u odnosu na druge zaposlenike - kažu iz udruge.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti