KOPRIVNICA Inicijativa da osobe s invaliditetom upravljaju naplatom parkirališnih mjesta u gradu

S obzirom da bi bila riječ o neprofitnoj organizaciji, gdje bi osobe s invaliditetom upravljale naplatom parkirališnih mjesta u gradu, prikupljena sredstva išla bi na subvencioniranje smještaja djece u vrtiću

 

Antonio Grgić, nezavisni gradski vijećnik i Marija Mraz, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom 'Bolje sutra' predstavili su na početku ovog tjedna, u povodu nadolazeće sjednice Gradskog vijeća Koprivnice, inicijativu i prijedlog mjera sa ciljem zaustavljanja isključivanja koprivničkih građana s invaliditetom iz društvenog i kulturnog života grada – objavljeno je na portalu prigorski hr.

Po njima, cilj je omogućiti svim građanima Koprivnice jednake uvjete za život, što se posebno odnosi na kulturne gradske ustanove, koje su i dalje gotovo posve nedostupne za osobe s otežanim kretanjem.

– Slobodno mogu reći da sam do sada imala 30 godina čekati da se neke stvari promijene u ovom gradu, no bojim se da sada već nemam više toliko vremena. Nevjerojatno mi je da u 21. stoljeću ne mogu samostalno otići u knjižnicu po knjigu, nego moram ovisiti o nekom drugom da bih mogla čitati – rekla je Marija Mraz te dodala kako je u posljednje vrijeme sve veći problem parkiranje.

 

Naime, unatoč tome što kao vozačica s invaliditetom ima osigurano parkirališno mjesto, ono često biva zauzeto vozačima koji na njemu ne bi trebali parkirati. U takvoj situaciji jednostavno nema drugog izbora nego parkirati na ‘obično’ mjesto, što podrazumijeva udaljeniju lokaciju od mjesta na koje ide, neprilagođeni prostor za siguran izlazak iz vozila i brojne druge nepogodnosti, a istovremeno očekuje se da ga plati kao i svaki drugi vozač.

– Voljela bih da se kod nas uredi model kao u Bjelovaru ili Križevcima, gdje se za ovakvo parkiranje ne naplaćuje osobama koje u vozilu imaju pripadajuću karticu za osobe s invaliditetom. Također, kada odem tamo, sa svojom karticom mogu normalno parkirati, no isto nije slučaj za Bjelovarčane ili Križevčane kada dođu u Koprivnicu – objasnila je Mraz.

Kako je nadalje objašnjeno na portalu, pojavila se inicijativa za osnivanje neke vrste zadruge, gdje bi osobe s invaliditetom upravljale naplatom parkirališnih mjesta u gradu. Istovremeno, s obzirom da bi bila riječ o neprofitnoj organizaciji, prikupljena sredstva išla bi na subvencioniranje smještaja djece u vrtiću.

– Takav model već postoji u Hrvatskoj, u jednoj općini. I funkcionira odlično. Činjenica jest da su parkirališta javni prostor koji je nastao naporima svih građana Grada. Kao takav, u redu je da se nekom aktivnošću na njima istim građanima vraća određeni benefit – objasnio je Antonio Grgić.

- Uz sve to, trebalo bi početi s projektiranjem nove knjižnice i muzeja da imamo gotove projekte kako bismo ih mogli realizirati u što kraćem vremenu.

Klaudija Klanjčić

 

 

 

Povezane vijesti