BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA Više od milijun kuna za 86 udruga civilnog društva

Prošle godine po tom Javnom pozivu za 60 udruga bilo je isplaćeno 712 tisuća kuna, što znači da je ove godine osigurana isplata sredstava veća za 32 posto, odnosno najveća do sada

 

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je ugovore s predstavnicima 20 udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu koje su se javile na županijski Javni poziv za financiranje programa i projekata udruga od interesa za Bjelovarsko-bilogorsku županiju u 2019. godini.

Riječ je o prvih 20 udruga od ukupno 86 koje su dobile sredstva na navedenom Javnom pozivu, a koje su usmjerene na područje zdravstva, socijalne skrbi, hobističkih djelatnosti, zaštite ljudskih prava, zaštite okoliša, volonterstva i sličnog djelovanja te udruge proizašle iz Domovinskog rata i 2. Svjetskog rata.

Ukupno će se Javnim pozivom udrugama dodijeliti sredstva u iznosu 1.055.500,00 kuna. Prošle godine po tom Javnom pozivu za 60 udruga bilo je isplaćeno 712 tisuća kuna, što znači da je ove godine osigurana isplata sredstava veća za 32 posto, odnosno najveća do sada.

Bitno je za naglasiti kako ni jedna Udruga koja je poslala potpun i opravdan zahtjev prema Županiji nije odbijena, a ove godine uz najveća osigurana sredstva najveći je i broj udruga čije programe Županija financira u županijskoj povijesti provođenja ovog Javnog poziva.

- Moram naglasiti da smo za 2019. godinu odobrili najveći iznos ukupnosti sredstava ikada u povijesti  županije. To je preko milijun kuna, a potpisat ćemo ugovore i s najvećim brojem udruga. Istaknuo bih da naše htjenje da sve one aktivnosti koje se odnose na promicanje prihvatljivih vrijednosti u Hrvatskoj treba podupirati od strane lokalne i regionalne samouprave, u ovom slučaju naše Županije. Zahvaljujem vam što radite s našim sugrađanima. Vaši projekti vezani su uz poboljšanje njihove mogućnosti inkluzije u normalan život. U praktičnom smislu života ponekad je najvažnije da imate ljude koji su se okupili oko projekta i pomažu svojim sugrađanima koji su možda u istoj situaciji. Vaši programi koje ste prijavili su raznovrsni, ali idu samo za jednim, a to je da pomognu našim sugrađanima. Istaknuo bih i činjenicu da Županija i sama provodi niz vlastitih programa, ali smo i sudionici i partneri vama u nizu europskih projekata. Kada se sve zbroji, ukupnost aktivnosti daje onaj rezultat koji želimo, a to je uključenost svih nas u rad zajednice - rekao je župan Damir Bajs.

Financiranjem projekata i programa koje provode Bjelovarsko-bilogorska županija pomaže i podupire  udruge na svom području koje svojim radom i djelovanjem obogaćuju život zajednice i pomažu sugrađanima kroz svoje djelovanje, a današnjim potpisom ugovora riječ je o projektima:

1. Centar za inkluziju i socijalne usluge Bjelovar - Sredstva u iznosu od 4.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom 'Od zemlje do stola' - proizvodnja povrća u plastenicima i na otvorenom polju - nabava dodatne opreme i mehanizacije za obradu tla.

2. Udruga osoba oštećena sluha Bjelovarsko-bilogorske županije - Sredstva u iznosu od 15.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom 'Program rada UOOS BBŽ u 2019' - ljetna škola znakovnog jezika u Novom Vinodolskom za 15 članova, poklon paketi za djecu i članove slabijeg imovinskog stanja (Božić i Uskrs).

3. Udruga invalida Bjelovar - Sredstva u iznosu od 30.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za program pod nazivom 'Savjeti, edukacije i zapošljavanje OSI' - povećanje uključenosti osoba s invaliditetom na području BBŽ u aktivan život zajednice.

4. Udruga slijepih Bjelovar - Sredstva u iznosu od 5.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom 'Zaštita i unapređenje kvalitete života slijepih osoba u BBŽ' - obilježavanje Dana bijelog štapa, Majčinog dana te Dana OSI.

5. Udruga tjelesnih invalida Bjelovar - Sredstva u iznosu od 12.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom 'Zajednica otvara vrata osobama s invaliditetom' - samostalnost osoba u provođenju aktivnosti dnevnog života i produktivnosti, (re)integracija u zajednici, smanjiti ovisnosti o tuđoj pomoći razvijajući postojeće mogućnosti te učeći i stječući nove sposobnosti.

6. 'Budem' Bjelovarska udruga za edukaciju i motivaciju - Sredstva u iznosu od 8.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom 'Kreni sad' - univerzalna i selektivna prevencija rizičnih ponašanja namijenjena učenicima, učiteljima i roditeljima učenika osnovnih i srednjih škola u cilju promicanja zdravih stavova kroz radionice za učenike.

7. Društvo multiple skleroze Bjelovarsko-bilogorske županije - Sredstva u iznosu od 8.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom 'Integracija za nas II' - sprečavanje institucionalizacije oboljelih od MS-a i njihovom osnaživanju za aktivan život,

8. Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar - Sredstva u iznosu od 10.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom 'Dajmo povjerenje, a ne sažaljenje!' - kroz radno-terapijske radionice želi se pružiti prilika za ravnopravan i dostojan život osobama s intelektualnim teškoćama.

9. Sportski klub slijepih Bilogora Bjelovar - Sredstva u iznosu od 5.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom 'Sport i rekreacija slijepih osoba' - turnir u pikadu, uključivanje slijepih osoba u nacionalnu ligu i pojedinačno takmičenje s ciljem povećanja motoričke i orijentacijske sposobnosti slijepih osoba.

10. Liga protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije - Sredstva u iznosu od 8.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom 'Humanitarne akcije za borbu protiv raka u 2019.' - organizacija osam humanitarnih akcija s ciljevima podizanja zdravstvene svijesti o oboljenju od raka, senzibilizacija javnosti, poticanje prevencije bolesti, jačanje zajednice i stvaranje okoline koja podržava zdravlje.

11. Klub laringektomiranih osoba Bjelovar - Sredstva u iznosu od 7.500,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom 'Plan rada laringektomiranih osoba Bjelovar u 2019.' briga i skrb za osobe oboljele od karcinoma grla, 29. Međunarodni simpozij laringektomiranih osoba u Čakovcu, XIV. intenzivni seminar nadomjesnog govora, fizikalne rehabilitacije disanja i plivanja u Crikvenici.

12. Zajednica klubova liječenih alkoholičara Bjelovarsko-bilogorske županije - Sredstva u iznosu od 6.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom 'Program rada ZKLA BBŽ za 2019.' - organizirana terapeutska pomoć članovima svih klubova.

13.Udruga osoba s invaliditetom Daruvar - Sredstva u iznosu od 30.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom '2-10-5 godina' - projektom se želi povećati utjecaj u lokalnoj zajednici, osigurati pristup i pružanje potrebnih usluga osobama koje su u potrebi.

14. Udruga distrofičara, oboljelih od cerebralne i dječje paralize i ostalih neuromuskularnih oboljenja, Daruvar - Sredstva u iznosu od 4.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom 'S vama osobe s najtežim invaliditetom' - ravnopravan položaj u društvu i lokalnoj zajednici, sprečavanje njihove isključenosti, jačanje kapaciteta udruge te razvijanje i unapređenje socijalnih usluga

15. Udruga slijepih Daruvar - Sredstva u iznosu od 5.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom 'Neovisno življenje' - povećati kvalitetu života slijepih osoba i smanjivanje njihove socijalne isključenosti kroz organizaciju turnira u pikadu i izleta.

16. Udruga gluhih i nagluhih Daruvar - Sredstva u iznosu od 3.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom 'Komunikacija gluhih i nagluhih osoba' - povećanje kvalitete života gluhih i nagluhih osoba kroz edukacije znakovnog jezika te kreativne radionice.

17. Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji 'Korak dalje' - Sredstva u iznosu od 10.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom 'Koračajmo zajedno' - unapređenje kvalitete života djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovim obiteljima kroz individualni i grupni rad, stručnih  terapeuta.

18. Udruga invalida rada Daruvar - Sredstva u iznosu od 3.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom 'Smanjenje socijalne isključenosti invalida rada' - pružanje socijalnih usluga invalidima rada, sprečavanje isključenosti iz lokalne zajednice, sudjelovanje na kreativnim i sportskim radionicama.

19. Udruga za sport i rekreaciju osoba s invaliditetom Daruvar - Sredstva u iznosu od 5.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom 'Život uz sport osoba s invaliditetom' - unapređenje života osoba s invaliditetom kroz sudjelovanje na sportskim, rekreativnim radionicama i sprečavanje isključenosti iz društva.

20. Udruga osoba s invaliditetom Grubišno Polje - Sredstva u iznosu od 27.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom 'Za bolje sutra' - uključiti i potaknuti članove s mentalnim i tjelesnim oštećenjem na sudjelovanje u kreativnim radionicama i igraonicama, poklon paketi za djecu s teškoćama u razvoju.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti