CRVENI KRIŽ U SLUNJU Kroz projekt 'Zaželi' pomoć u kući dobiva 88 korisnika, uz ostale i osobe s invaliditetom

Vrijednost projekta je 2,3 milijuna kuna, a zajedno s redovitim humanitarnim radom Crvenog križa korisnici dobivaju i pakete s higijenskim potrepštinama, jedanput ili dva puta na tjedan nešto im se skuha, a prema potrebi dobiju i ortopedska pomagala te fizioterapiju

 

Nakon tri mjeseca provedbe 'Zaželi – oživi žene u zajednici', Crveni križ iz Slunja predstavio je u utorak na konferenciji za novinare dobre rezultate tog projekta, kroz koji je na puno radno vrijeme na dvije godine zaposleno devet gerontodomaćica i dvoje administratora, a pomoć u kući dobiva 88 krajnjih korisnika.

Zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar rekla je da je projekt 'Zaželi', koji se provodi diljem Hrvatske, projekt "sa srcem i dušom" preko kojeg su u Karlovačkoj županiji posao dobile 162 žene, a njihovu pomoć 774 starije i nemoćne osobe, sve za 24 milijuna kuna u dvije godine.

- Nekima je najvažnije da imaju nešto toplo pojesti, drugima da se očisti kuća, trećima pomoć u osobnoj higijeni, a svima njima važno je i društvo, da se ne osjećaju napušteno, a to im omogućuje - istaknula je Hajsan Dolinar, da ostanu u svojem domu i poznatom okruženju umjesto da budu smješteni u neki dom za starije i nemoćne.

- Vrijednost projekta za područje Slunja je 2,3 milijuna kuna, a zajedno s drugim projektima i redovitim humanitarnim radom Crvenog križa korisnici dobivaju i pakete s higijenskim potrepštinama, jedanput ili dva puta na tjedan nešto im se skuha, prema potrebi dobiju i ortopedska pomagala i fizioterapiju jer je jedna od zaposlenih žena fizioterapeutkinja - rekla je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Mirjana Puškarić.

Devet gerontodomaćica na terenu Slunja, Rakovice i Cetingrada pokriva oko 800 četvornih kilometara te Crveni križ sada, dodala je, uz svoje redovite aktivnosti i humanitarnu pomoć, "bitno poboljšava kvalitetu života starijih i nemoćnih osoba na cijelom tom terenu".

Gerontodomaćice će tako steći i potvrdu o osposobljenosti za taj posao pa slunjski Crveni križ već traži modele da nakon završetka projekta barem dio njih zadrži u svojem sustavu.

Taj projekt otkriva i nove potrebe u društvu, pronalaze se rješenja ako nekome zatreba postelja ili nešto slično jer nije svakome lako tražiti pomoć, niti se ljudima može ulaziti u domove ako to ne zatraže, objasnila je Puškarić i dodala da je to sada mnogo lakše nego prije desetak godina.

- Tada su ljudi nama aktivistima Crvenog križa govorili 'pa nisam ja spao na Crveni križ', a sada gotovo svi znaju da smo mi kuća iskrenih namjera, da zaslužujemo njihovo povjerenje pa nam sada puno lakše povjere svoje probleme - rekla je Puškarić. 

Hina