DES Ustanova koja je postala sinonim za zapošljavanje osoba s invaliditetom u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Prve analize poslovanja u 2019. godini pokazuju naznake kako smo nakon desetljeća na dobrom putu da ustanova DES ne posluje u gubitku, što bi dugoročno trebalo utjecati na bolju likvidnost, a samim tim stvorit će se uvjeti da u nekoj skorijoj budućnosti imamo bolje plaćena radna mjesta, kazala je ravnateljica Edita Maretić Dimlić

 

Ustanova DES je zaštitna radionica, jedna od pet takvih u Hrvatskoj, druga po veličini nakon URIHO - a u Zagrebu. Status zaštitne radionice znači da ustanova mora zapošljavati preko 51 posto osoba s invaliditetom (u daljnjem tekstu OSI), a od toga 20 posto OSI trebaju biti na zaštitnom radnom mjestu, što znači da ne mogu raditi na otvorenom tržištu rada jer im je radna učinkovitost od 30 do 70 posto. Danas je u DES-u zaposleno 219 osoba, od čega 53 posto OSI te 46 posto osoba na zaštićenom radnom mjestu što govori o tome da svega nekolicina OSI koje su zaposlene imaju radnu učinkovitost veću od 70 posto. Najveći broj djelatnika ima intelektualne poteškoće, oštećenja sluha te druge oblike invaliditeta.

 Osnivači i suvlasnici DES su Grad Split (65 posto) i SDŽ (35 posto), a osim njih u djelomičnom financiranju Ustanove sudjeluje Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Potrebno je naglasiti da Ustanova sama mora ostvariti više od 70 posto prihoda na tržištu, što je u okolnostima otvorenog tržišta i jake konkurencije, uključujući čak i proizvodnju u Kini, težak zadatak. A da bi dobili potpuni dojam o Ustanovi, na iskazanu konkurenciju na tržištu, važno je uvijek istaknuti kako su veliki broj radnika osobe s invaliditetom, ali i uopće kadrovsku problematiku, odnosno (ne)raspoloživost radne snage na tržištu rada, posebno kada su u pitanju strukovna zanimanja. Koliko ozbiljan posao rade u DES-u vidljivo je iz podatka da im mjesečni troškovi premašuju dva milijuna kuna, javlja portal Dalmacijadanas.hr.

 

DES-om od 2018. godine rukovodi ravnateljica Edita Maretić Dimlić.  Maretić Dimlić  je za Dalmaciju danas otkrila i jedan zanimljiv podatak.

– Prve analize poslovanja u 2019. godini pokazuju naznake kako smo nakon desetljeća na dobrom putu da ustanova DES ne posluje u gubitku, što bi dugoročno trebalo utjecati na bolju likvidnost, a samim tim stvorit će se uvjeti da u nekoj skorijoj budućnosti imamo bolje plaćena radna mjesta, što je svakako želja svih nas – govori Maretić Dimlić napominjući kako je to rezultat zalaganja svih radnika. Nedavno je , prvi put u zadnjem desetljeću, velikom broju radnika povećana plaća, pored povećanja zakonom minimalne propisane plaće.

Na zgradi DES-a upravo traju radovi obnove, a Maretić Dimlić objašnjava kako se radi o sredstvima dobivenim putem natječaja za zaštitne i integrativne radionice Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Osim energetske obnove koja je u tijeku, ovim novcem će biti ugrađen prvi lift za osobe koji vodi do drugog kata te kompletno adaptirana prostorija Radne jedinice kartonaže. Već su kupljena dva gospodarska vozila za potrebe prodaje i skladišta, tekstilni i digitalni printer za sitotisak te kućica na porti.

– Ovo sve će biti dobar uvod za obilježavanje 70. obljetnice postojanja Ustanove koja će započeti u rujnu, a centralnu predstavu ćemo organizirati zajedno s našim osnivačima u studenom kada budu završeni svi radovi. Bit će to prigoda da se zahvalimo svima onima koji su svojim radom omogućili da DES opstane sve ove godine usprkos svim poteškoćama koje su pratile ustanovu – govori Maretić Dimlić.

 

Nakon početnog upoznavanja funkcioniranja ove ustanove, novinarka Ivana Perković krenula je u obilazak. Prva ‘postaja’ bile su radionice Službe za rehabilitaciju. Radi se o tri moderno uređene prostorije u kojima se održavaju informatička, kulinarska i tekstilno kreativna radionica. Voditeljica Službe rehabilitacije Sonja Berecka pobliže nam je objasnila o čemu je riječ.

– Radionice provodimo u suradnji s Centrom za profesionalnu rehabilitaciju Split koji vrši radno osposobljavanje osoba s invaliditetom koje su dugo nezaposlene. Opremljeni smo za tri radionice: informatičku, tekstilno kreativnu i kulinarsku. Oni dolaze k nama, rade s instruktorima, uče pomoćna zanimanja kroz praksu. Kako se radi o dugotrajno nezaposlenim osobama, ovo im daje dodatne kompetencije kako bi se mogli natjecati na tržištu rada – objašnjava Berecka.

– Ova ekipa tu je fenomenalna, napravili su jedan velik iskorak u ovoj godini što se tiče produktivnosti i organizacije. A naravno, veliku ulogu je odigrao i Sektor prodaje u nalaženju klijenata – ponosno će ravnateljica DES-a  u prostoru sitotiskare. Šestorica radnika tiskaju majice Kluba Torcida Brda. U stražnjoj prostoriji čuje se zvuk mašine za šivanje. Dvije djelatnice taman završavaju narudžbu hrvatskih zastavica, onih koje možete vidjeti u svakom izlogu na državne praznike.

Ugledavši fotoaparat sramežljivo se smješkaju, ali jedna od njih ipak pristaje reći nekoliko riječi.

– Po struci sam odjevni tehničar, a tu sam već četiri godine. Jako sam zadovoljna, samim time što sam uopće dobila posao u struci, a pogotovo što sam nakon godinu i pol rada primljena za stalno. Lijep je to osjećaj, imati tu neku sigurnost. Kolege su mi odlične, super se slažemo, a uvjeti, ne žalim se puno, iako, nadam se da će plaće rasti – sa smiješkom će 37-godišnja Zdravka, koja na posao u DES-a svakodnevno putuje iz Otoka kod Sinja.

Novost u DES-u su tekstilni i digitalni printer za sitotisak kupljen sredstvima iz spomenutog natječaja Zavoda za vještačenje čime je DES dodatno proširio mogućnost proizvodnje, ali i povećao kvalitetu proizvoda. Za vrijeme  posjeta novinarke  Dalmacija danas , na jednom takvom printao se veliki plakat Splitskog ljeta za pročelje zgrade HNK Split, dok je iz drugog provirivao plakat obavijesti za turiste o nedozvoljenom ponašanju, u narodu poznatih kao ‘Oparinih deset zapovijedi’.

Valja spomenuti da osim gradskih i županijskih tvrtki, s DES-om već godinama surađuju i lanci poput Konzuma, Victe, Ribole, Babića, Studenca, Bobisa, Apfela, Tommyja te AD plastik, Građa, HEP, Cemex, Bakmaz, Lonia, Filir, ZM Vikom i drugi. Maretić Dimlić naglašava kako joj je bitno da i druge tvrtke prepoznaju koliko kvalitetan, ali i raznovrstan posao ovdje rade, jer svaki novi klijent znači sigurniju budućnost i bolje uvjete za DES-ove radnike.

 

Nakon razgledavanja tiskare  na red je došla Radna jedinica kartonaže,  prema dojmu, najživlji pogon unutar DES-a. Djelatnici Kartonaže rado su podijelili iskustvo rada u ovoj ustanovi.

32- godišnji Ivan je jedva dočekao za medije reći par lijepih riječi o trenutnom poslodavcu. Prvi posao, u skladištu jednog trgovačkog lanca mu se i nije dopao, priča nam, nakon čega se zaposlio u DES-u gdje radi, evo, dvanaestu godinu. Objasnio je što sve proizvode u kartonaži. – Tu proizvodimo kutije raznih veličina za trgovine, pa na primjer kutije za krafne, registratore i tako dalje. Uvijek ima posla, stalno radimo i zadovoljan sam – govori Ivan i odgovara na pitanje jeli mu posao naporan.

– Ma ne, tko je vidio napor, čovjeku je važno da radi, ja sam zadovoljan kad ima posla – spremno odgovara. Njegova kolegica, gospođa Ljiljana, koja u DES-u radi već 30 godina, napominje kako je najbitnija dobra radna atmosfera, a oni se, kaže, uvijek trude da takva i bude.

U nadjačavanju s bukom tiskarskih strojeva u Radnoj jedinici fleksografije, Maretić Dimlić objašnjava kako je i stroj pred nama kupljen novcem od natječaja Zavoda za vještačenje. Radi se o modernom stroju za proizvodnju popularnih škartoca s prozorčićima, a dnevno ih iz ove radne jedinice izađe oko jednu i pol tonu.

Posljednja radna jedinica je Konfekcija u kojoj vrijedne radnice DES-a proizvode radnu odjeću za sve poznatije trgovačke lance u Hrvatskoj, poput Konzuma, Tommyja, Ribole… U trenutku našeg dolaska sve djelatnice odjela su na kolektivnom godišnjem u trajanju dva tjedna, pa smo tek mogli razgledati novouređene prostorije i šivaće mašine.

Osim proizvodnjom i edukacijom osoba s invaliditetom, DES u svojoj zgradi održava i Pučku kuhinju, koja dnevno prehrani 500 korisnika. Usluga je to koju u potpunosti financira Grad Split, a otvorena je od ponedjeljka do subote. U Pučkoj kuhinji DES-a pripremaju se i obroci za vijećnike tijekom sjednica Gradskog vijeća, obilježavanje važnih datuma u kotarevima i slično.

Za kraj Maretić Dimlić poziva sve tvrtke da se malo pobliže upoznaju s radom ove ustanove i obrate im se za suradnju, a napominje i jedan za njih vrlo važan podatak.

– Ono što možda ne znaju, u suradnji sa zaštitnom ustanovom tvrtke mogu i uštedjeti. Prema zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, svaka tvrtka s preko 20 zaposlenih mora imati zaposlenu bar jednu osobu s invaliditetom. Neke tvrtke ne zadovoljavaju po zakonu propisani obavezni broj zaposlenih osoba s invaliditetom ili ih zbog prirode radnog mjesta nisu u mogućnosti zaposliti, ali tu im zakon dopušta da umjesto plaćanja kazne iskoriste usluge zaštitne ustanove u istom iznosu. Na taj način, tvrtke dobiju proizvod koji bi ionako platile, a mi dodatan posao – objašnjava.

Zahvaljuje svim tvrtkama koje su već prepoznale važnost postojanja Zaštitnih radionica, a one koje to još nisu, poziva na suradnju.

– Svim našim dosadašnjim kupcima želim zahvaliti na ukazanom povjerenju. Nama je najvažnije da je proizvod kvalitetan i kupac zadovoljan, jer nam to donosi nove poslove. Pozivamo sve ostale da nam se obrate, jer DES ima kapacitet, i ljudski i strojni, da udovolji zahtjevima tržišta – poručuje ravnateljica DES-a.

Izvor: dalmacijadanas.hr

 

Povezane vijesti