IMRC PLESNI KOLEKTIV Plesna predstava 'Bella Ciao' u kojoj sudjeluju i osobe s invaliditetom

Pozivamo sve koji žele plesati, bez obzira na dob, plesačko iskustvo, ograničenje u pokretu ili  fizičku spremnost, a koji žele dijeliti svoju maštu, istražiti i proširiti svoj pokret kroz ples, da nam se pridruže, poručuju iz IMRC-a

 

Na najvišem umjetničkom nivou IMRC kolektiv kreira predstave s profesionalnim umjetnicima i izvođačima sa i bez invaliditeta te kroz formu plesa zastupa ravnopravnost, različitost, zajedništvo i jednake mogućnosti.

Tako je plesna predstava 'Bella Ciao' rođena iz istraživanja raznih oblika izvedbenog zajedništva i podrške. Bella Ciao, talijanska revolucionarna pjesma, stoji u naslovu kao simbol borbe i otpora bilo kojim opresivnim ideologijama nad slobodom tijela: opresije 'ispravnih' nad onima koji se u taj kanon ne uklapaju, 'jakih' nad slabijima, 'savršenih nad krhkima, objavio je Ezadar.rtl.hr

- Tijela koja istražuju svoje različitosti i igraju se njima, iskreno i bez zadrške, bile su u centru našeg umjetničkog interesa. Unutar grupe sedmero plesača/izvođača, tražili smo mjesta na kojima se možemo otvoriti prema granicama svojih nesavršenosti, krhkosti i ranjivosti, kako bismo kroz njih proizveli izvedbenu snagu. Izvedba tako postaje mjesto intenzivne medijacije emocija, a izvođači nosioci ideje slobodnog pojedinca posvećenog zajedništvu. Glavno tkanje izvedbe zajednički je osjećaj za prostor i vrijeme, u suigri plesača/izvođača i muzičara, i na koncu, publike. Inspirirajući se i motivirajući međusobno, ono najuzbudljivije i najvrjednije događa se uvijek u prostoru među nama. 'Bella Ciao' predstava je koja odnose među ljudima pretvara u prostor slobode - kaže koreografkinja Silvija Marchig, kojoj ovo nije prva suradnja s IMRC kolektivom.

IMRC plesni kolektiv (Inclusive Movement Research Collective - IMRC) profesionalni je edukacijski i izvedbeni plesni projekt, specifičan po tome što uključuje plesače sa i bez tjelesnog invaliditeta. Djeluje od 2012. godine, a osnovan je u suradnji s Hrvatskim institutom za pokret i ples i Zagrebačkim plesnim centrom. Svojim kratkim i cjelovečernjim predstavama gostuju po brojnim plesnim i kazališnim festivalima (Dioniz festival Osijek, Tjedan suvremenog plesa, Improspekcije, Bjelovarski odjeci kazališta, Plesna mreža Hrvatske – HNK Osijek, Showcase Hrvatskog centra ITI, Inkluzivne scene – Rijeka, Antisezona 19, MSU Zagreb, Pula – PUF, EU projekt Unlimited Access – Onasis centar Atena, Night of Inclusion – Dubrovnik, Media Diversty – Skopje, EU projekt LLB - Uferstudios Berlin).

- Osim predstavama, čestim prisustvom u medijima te kontinuitetom edukacijskog programa ostvarujemo značajan utjecaj na hrvatsku kulturnu i društvenu scenu, pomičući granice umjetničkog izričaja i promovirajući principe inkluzije. Kritika nas naziva 'najsugestivnijim ansamblom na domaćoj sceni', a nagradama (Nagrada hrvatskog glumišta Slađanu Livnjaku 2016, Nagrada Pulskog festivala PUF predstavi 'Lemia' 2019) te suradnjom s Odsjekom za ples Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu potvrđujemo najvišu razinu naših programa - kaže umjetnička voditeljica kolektiva Iva Nerina Sibila.

Nastup 'Belle Ciao' kolektiv će popratiti i radionicom organiziranom u suradnji sa Zadarskim plesnim ansamblom.

- Pozivamo sve koji žele plesati, bez obzira na dob, plesačko iskustvo, ograničenje u pokretu ili  fizičku spremnost, a koji žele dijeliti svoju maštu, istražiti i proširiti svoj pokret kroz ples, da nam se pridruže - poručuju iz IMRC-a.

U Zadru će se radionica održati 20. rujna od 11 do 13 sati, dok u Kninu 22. rujna od 10:30 do 12: 30  sati.

Za rezervacije i pitanja kolektiv poziva zainteresirane da se obrate na email adresu inkluzivni.imrc.kolektiv@gmail.com.

Anita Blažinović