BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA Pomoćnici u nastavi bit će osigurani svakom djetetu s poteškoćama u razvoju

U novoj školskoj godini 88 učenika s teškoćama u razvoju imat će pomoćnika u nastavi, dok se za njih jedanaest čeka daljnje očitovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja

 

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs te ravnateljica Osnovne škole 'Ivana Nepomuka Jemeršića' Grubišno Polje Snježana Šeliš i ravnatelj Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar Dalibor Vukalović održali su konferenciju za medije na temu pomoćnika u nastavi.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija omogućava učenicima koji imaju znatne razvojne teškoće da se uz rehabilitacijsku i stručnu profesionalnu potporu uspješno uključe u sustav odgoja i obrazovanja u sredini u kojoj žive. Politika županije i župana Damira Bajsa je da svako dijete kojemu je pomoć potrebna ima pomoćnika u nastavi, a tako će biti i ove godine.

U novoj školskoj godini 88 učenika s teškoćama u razvoju imat će pomoćnika u nastavi, dok se za njih jedanaest čeka daljnje očitovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja. No, važno je napomenuti da će Bjelovarsko-bilogorska županija, kao i do sada, učiniti sve što je potrebno kako bi svi učenici koji imaju na to pravo, imali pomoćnike u nastavi koji će biti financirani sredstvima Europske unije, udruga ili iz županijskog proračuna.

Prošle školske godine  pomoćnike u nastavi imalo je 66 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama naše županije, od kojih je za 57 njih financiranje pomoćnika osigurano putem navedenog projekta 'Uz potporu sve je moguće, faza III',  dok je devet pomoćnika financirano iz županijskog proračuna u iznosu od 414 tisuća kuna. Također, tijekom prošle školske godine preko četiri udruge s područja naše županije prijavljeno je četrdesetak učenika.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija osigurava sredstva za pomoćnike u nastavi od školske godine 2014./2015. Tada je Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo 25 pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju, a Bjelovarsko bilogorska županija sufinancirala je njih 20 i u tu svrhu izdvojila 400.000,00 kuna.

Osiguravanje sredstava da bi svi učenici s teškoćama u razvoju imali pomoćnika u nastavi nastavilo se i iduće školske godine i to putem projekta 'Uz potporu sve je moguće'. Tijekom dosadašnjih godina Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala je pomoćnike u nastavi za 15 učenika koji istu potporu nisu ostvarili putem europskog projekta ili projekata udruga. U tu svrhu županija je izdvojila 650 tisuća kuna.

- Naša škola jedna je od onih koje imaju najviše pomoćnika, ako ne i najviše u cijeloj županiji. Prošle godine imali smo dvanaest pomoćnika u nastavi, preko tri načina financiranja. Najveći dio bio je kroz projekt 'Uz potporu sve je moguće', dio preko Udruge invalida Grubišno Polje te iz županijskog proračuna. Naime, pojavljuje se problem da jedan dio učenika ne dobije pomoćnike i naša Županija tada svake godine u tom dijelu uskače. Stoga sam zaista zahvalna Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i našem županu što mogu reći da nijedno naše dijete nije bez pomoćnika u nastavi. Posao pomoćnika je izuzetno složen i odgovoran. Svako dijete je posebna individua, ima specifične teškoće i taj spektar teškoća je izuzetno širok. Međutim, pomoćnici su se odlično snašli - rekla je ravnateljica OŠ 'Ivana Nepomuka Jemeršića' Grubišno Polje Snježana Šeliš.

- Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar zadnjih desetaka godina poznata je po radu s učenicima s teškoćama u razvoju gdje smo na županijskoj razini sigurno vodeći po postotku učenika s teškoćama koje obrazujemo u odnosu na ukupan broj učenika koji imamo. Imamo veliko iskustvo i dobru ekipu koja s tim učenicima radi. Prošle godine smo imali pet asistenata za sedam učenika ,a ove godine smo tražili četiri asistenta za šestero učenika - istaknuo je Dalibor Vukalović, ravnatelj Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar.

- Jedna od naših odgovornosti je da svako dijete koje ide u županijske škole ima osigurana prava koja su svrsishodna i razmjerna njegovim potrebama. To znači da od naših deset tisuća učenika, dio učenika ima teškoće u razvoju. Svi ti učenici od 2015. pa nadalje temeljem politike koju mi imamo imaju pravo na pomoćnika u nastavi. Moram reći da nismo nijednom dopustili da zbog nedostatka novaca dođe do neangažiranja ljudi koji im pomažu. I u novoj školskoj godini osigurat ćemo u županijskom proračunu sva sredstva koja su potrebna da bi sva djeca koja imaju Rješenje dobila asistenta, neovisno da li su pokrivena sredstvima Europske unije. Moram naglasiti da ta politika koja ide kroz godine je zapravo vezana uz onu temeljnu činjenicu, a to je da roditeljima djece i samoj djeci asistenti iznimno puno znače, a sami pomoćnici postali su dio obitelji - naglasio je na konferenciji za medije župan Damir Bajs.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti