POSLJEDNJE ZVONO Međunarodni dan osoba s invaliditetom i rođendan Ustanove URIHO u Lisinskom

Danas će se u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održati svečano i tradicionalno obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i rođenana Ustanove URIHO

 

Sve od 1992. godine 3. prosinac je poznat kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom, dan kojim se pokušava promicati razumijevanje problema osoba s invaliditetom i poticati podrška dostojanstvu, pravima i dobrobiti osoba s invaliditetom. Također, obilježavanjem tog dana nastoji se povećati svijest o benefitima integracije osoba s invaliditetom u svim aspektima političkog, društvenog, gospodarskog i kulturnog života.

Samo dan ranije, 2. prosinca, nastala je Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, skraćeno URIHO, koja je osnovana davne 1946. godine u Zagrebu pod imenom 'Ivančica'.

Danas, točno 73 godine kasnije, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održat će se svečano i tradicionalno obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i rođendana Ustanove URIHO.

Manifestacija, koju URIHO organizira uz potporu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Zagreba, započet će od 15 sati izložbom radova kreativnih radionica i udruga osoba s invaliditetom.

Okrugli stol na temu 'Alzheimer i osobe s invaliditetom' započinje u 16 sati, a na njega se nastavlja dodjela priznanja najboljim sportašima Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom. U 16 sati također počinje i šahovska simultanka s hrvatskim velemajstorom Hrvojem Stevićem.

Koncert i dodjela povelja 'Ivančica' započinje u 18 sati u Velikoj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

U glazbenom dijelu programa nastupit će Tomislav Brajša, Saturnus Band, Sandra Petrž, Pero Rogan, Barbara Suhodolčan i Marko Škugor.

Ulazak na sva događanja je, kao i uvijek, besplatan.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti