KOPRIVNICA Specifičnosti u radu s osobama s invaliditetom, posebno ženama s invaliditetom

Žene s invaliditetom ne prijavljuju nasilje nad njima jer su svjesne da su ekonomski ovisne o počiniteljima nasilja, ali i ovise o njihovoj pomoći u svakodnevnim životnim potrebama

 

Prošlog tjedna  održana je u prostoru udruge 'Bolje sutra' grada Koprivnice edukacija za zaposlenice i stručne suradnice HERE koje pružaju pomoć i podršku ženama žrtvama nasilja i žrtvama obiteljskog nasilja.  S obzirom na specifičnosti  u radu sa osobama s invaliditetom, a posebno ženama žrtvama nasilja  u kojim slučajevima se očekuje posebna pažnja i postupanje udruga HERA organizirala je edukaciju zbog razmjene znanja i iskustva  o specifičnostima rada sa ženama  žrtvama  osobama s invaliditetom.

Edukacija je dio aktivnosti projekta Savjetovalište za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja kojeg provodi udruga 'HERA' Križevci u suradnji sa udrugom 'Bolje sutra' grada Koprivnice, Centrom za socijalnu skrb Križevci te Centrom za socijalnu skrb Koprivnica. Projekt je financijski podržan sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu plitiku.

Udruga HERA Križevci i  udruga 'Bolje sutra' Koprivnica u 2018. godine provele su Online istraživanje o nasilju nad ženama u KC-kž županiji. U istraživanju je sudjelovala 321 žena u starosti od 18 do 70 godina. Prema istraživanju više od 50 posto ispitanica ima prijateljicu koja je jednom ili više puta bila žrtva nasilja, te je skoro 40 posto ispitanica vidjelo ili znalo da je otac bio grub prema majci tijekom života, jednom ili više puta. Čak više od 30 posto ispitanica je jednom ili više puta doživjelo neki oblik fizičkog nasilja od strane partnera, a skoro 50 posto ih je doživjelo neku vrstu psihičkog nasilja (jednom, više puta, a kod nekih to i dalje traje). 8,1 posto od ukupnog broja ispitanica su žene s invaliditeom.

Žene s invaliditetom ne prijavljuju nasilje nad njima, jer su svjesne da su ekonomski ovisne o počiniteljima nasilja, ali i ovise o njihovoj pomoći u svakodnevnim životnim potrebama. Podaci ovog istraživanja ukazuju na prisutnost nasilja nad ženama u Koprivničko-križevačkoj županiji koji ne možemo i nesmijemo zanemariti. Prepoznavanje nasilja nad ženama izuzetno je važan osobni, obiteljski i javnozdravstveni problem, ali i problem cjelokupnog društva gdje se krši dostojanstvo i ljudsko pravo žene. Posebnu dimenziju ova pojavnost ima kada su žrtve žene s invaliditetom. Stoga je pružanje podrške i pomoći ženama koje su proživjele neki oblik nasilja, moralna obaveza stručnjaka i šire zajednice.

Rezultati istraživanja doveli su do suradnje i partnerstva sa udrugom 'Bolje sutra' koje ima za cilj razmjenu znanja i iskustava u pristupu i radu sa osobama s invaliditetom kako bi usluga pružanja pomoći i podrške kroz SOS telefon i Savjetovalište za žrtve nasilja bila što bolja i kvalitetnija.   Edukacija je imala za cilj upoznavanje s specifičnim  problemima i poteškoćama osoba s invaliditetom posebno žena osoba s invaliditetom, oblika i rasprostranjenost nasilja nad ženama s invaliditetom te  razlozima zbog kojih se nasilje ne prijavljuje.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti