VLADA RH Dodijeljeni novi ugovori za zapošljavanje žena 'Zaželi'

Ukupna vrijednost 116 ugovora je 222 milijuna kuna, a jučer su uručili 106 ugovora vrijednosti 192 milijuna kuna, kroz koje će zaposliti 2117 nezaposlenih žena i pružiti skrb za oko 13.000 starijih osoba

 

Premijer Andrej Plenković i ministar rada Josip Aladrović uručili su u četvrtak prvih 106 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za drugu fazu programa 'Zaželi"' zapošljavanja teže zapošljivih žena na poslovima pružanja potpore i podrške za starije i osobe u nepovoljnom položaju.

- Napravili smo instrument kako na tržište rada vratiti naše sugrađanke zrelije dobi u ruralnim sredinama i istodobno angažirati lokalne jedinice samouprave, udruge i dati nužnu skrb starijim osobama - istaknuo je Plenković.

Projekt se financira bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF), pripadnicima ciljanih skupina omogućuje pomoć za uključivanje na tržište rada na 12 mjeseci, a u završnoj fazi predviđeno je obrazovanje i osposobljavanje zaposlenih žena.

Ukupna vrijednost 116 ugovora je 222 milijuna kuna, a jučer su uručili 106 ugovora vrijednosti 192 milijuna kuna, kroz koje će zaposliti 2117 nezaposlenih žena i pružiti skrb za oko 13.000 starijih osoba. 

- Mislim da smo na ovaj način poslali još jednu poruku svim ruralnim krajevima Hrvatske na vrlo koristan i kvalitetan način - ocijenio je Plenković. Rezime prve faze projekta je oko 6000 žena koje brinu za 30.000 starijih osoba, što je vrlo dobro. 

Plenković je istaknuo da je Hrvatska u ovom financijskom razdoblju iz ESF-a imala na raspolaganju 14,4 milijardi kuna, a ugovoreno je preko devet milijardi. Za usporedbu, u listopadu 2016. korisnicima fonda bilo je isplaćeno samo 135 milijuna kuna, a do sada je isplaćeno 5,26 milijardi.

Ministar Aladrović istaknuo je da projekt "Zaželi" traje više od tri godine, a već pri kraju prve faze projekta razmišljali su o nastavku.

- Koliki je interes, kvaliteta i što sve taj projekt znači za lokalnu samoupravu možda najbolje govori činjenica da je za planiranih 300 milijuna kuna za fazu dva u manje od 48 sati došlo više prijava nego što tih 300 milijuna kuna pokriva - naveo je.

Iz tog razloga odlučili su iz ESF-a uzeti dodatna sredstva pa sada druga faza iznosi oko 550 milijuna kuna. 

Specifično je za taj projekt da od četiri prioritetne osi ESF-a pokriva tri - zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu uključenost. 

- Najbolji pokazatelji kvalitete projekta su vaše prijave koje pokazuju koliki je interes i značaj za razvoj vaših jedinica i za sve osobe koje će ovim putem naći posao - rekao je Aladrović prijaviteljima. 

Uz Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, sukreator je programa, koji je aktiviran 2017. godine, Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Autor: Hina

 

Povezane vijesti