Kako prirodnim putem ublažiti tegobe uzrokovane mišićnom distrofijom

PITANJE: K.L. (24) Imam brojne zdravstvene tegobe uzrokovane veoma oslabljenim imunitetom, česte urinarne infekcije, slabu cirkulaciju, uvijek sam hladnih ruku i nogu, probleme s kožom, čak i otvorene rane. Sve je to posljedica mojih čestih boravaka u bolnici

Oboljela sam od mišićne distrofije u pubertetu i tada počinje moj drugi život. Nedavno mi je prijateljica predložila da pokušam ojačati organizam s aronijom. Prvi put sam čula za tu biljku i želim da mi kažete nešto o njoj, koja su njezina svojstva i može li se uzgajati kod nas? Posebno bi me to veselilo, imam mali vrt koji mi pričinjava veliko zadovoljstvo u danima kad mogu izađi s kolicima.

ODGOVOR: Aronija je bobičasto voće koje nalikuje borovnici, a zovu je i sibirska borovnica. Porijeklom je iz Sjeverne Amerike, od kuda je dospjela u Sibir, te je otporna na veoma niske temperature do -45 stupnjeva Celzijusa. Raste u obliku grma i plod gorkog okusa može se održati i ubrati  još dva mjeseca nakon sazrijevanja. Danas je možemo pronaći u Hrvatskoj, lako se uzgaja, nema prirodnih neprijatelja i ne treba je prskati, stoga se ubraja u ljekovitu hranu sa izuzetno velikim spektrom pozitivnih svojstava. Ulazi u kategoriju supervoća tj. voća koje ima bogat nutritivan sastav i visok udio antioksidansa.
Sastojci bobica  aronije, kao što su antioksidansi, polifenoli, minerali i vitamini, prema nekim saznanjima pomažu u borbi protiv raka i srčanih bolesti. Sadrži vitamine A i C,  iz grupe B bogata je vitaminima B9, B6, B2, vitamin E, beta karoten te  folnukiselinu. Konzumacija 10 dkg svježih bobica osigurava oko 35 posto dnevne preporučene doze vitamina C.
Uz vitamine osigurava nam i dodatne minerale i elemente neophodne organizmu, a ponajviše kalij, kalcij, željezo, mangan, molibden, jod i fosfor.
Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu biofenola, tanina, flavonoida i antocijana, čak pet do deset puta veću od brusnice, borovnice ili kupine. Od antocijana potiče tamna boja zrelih plodova, ali neki antocijani čak sadrže materije koje, kao i flavonoidi, štite stanice tijela od oštećenja i kancerogene degeneracije. Biofenoli dezinficiraju krvotok i organizam, pospješuju zarastanje rana, odstranjuju otrovne materije iz tijela, regulira krvni tlak, poboljšavaju elastičnost krvnih žila te sprječavaju njihovo začepljenje. Zbog materija koje odstranjuju teške metale iz tijela preporučuje se bolesnicima oboljelim od raka, kao i onima koji su bili podvrgnuti težoj operaciji ili su preboljeli neku bolest.
Velika količinu beta karotena štiti stanice od oštećenja, oči od nastanka sive mrene, a kožu od opasnih opekotina sunca.
Najblagotvornije djelovanje aronije je na žuč i jetru kojima omogućava pravilan rad. Regulira rad i izlučivanje hormona štitne žlijezde, te regulira rad gušterače i time pridonosi liječenju dijabetesa. Istraživanja su dokazala da sprječava pojavu raka i pomaže u liječenju malignih bolesti uništavajući ćelije raka. Ubrzava zarastanje rana, usporava starenje organizma i kože, sprječava nastanak bora. Poboljšava cirkulaciju, djeluje kao jako sredstvo u borbi protiv urinarnih infekcija, stručnjaci navode djelotvornije od brusnice.  Održava krvni tlak u normalnim vrijednostima, smanjuje nakupljanje masnoća na krvnim žilama. Smanjuje virusne infekcije, pomaže pri prevenciji i suzbijanju simptoma i tegoba artritisa, poboljšava memoriju, pomaže regulaciji stolice jer sadrži visoki postotak vlakana, a dokazano je da može pomoći i prevenciji demencija.
Održavanje i uzgoj aronije izuzetno je jednostavno, a odrastao grm može dati do 17 kg ploda koji je najbolje konzumirati u sirovom obliku jer tako zadržava sva ljekovita svojstva. Bobice se mogu osušiti, a koristi se i u obliku čaja, soka, kompota ili džemova.

In-Portal