KOŽNA GALANTERIJA I OBUĆA URIHO Proizvodna jedinica u kojoj osobe s invaliditetom rade asortiman za vojsku

Osobe s invaliditetom u ovom pogonu rade na poslovima krojenja, šivanja, izrade uzoraka, montaže dijelova opreme. Za vojsku rade odore, šatorska, krila, pilotske jakne, torbe, remene, opasače te vreće za spavanje

 

U četvrtak, 2. srpnja, posjetili smo URIHO-vu Proizvodnu jedinicu Kožne galanterije i obuće gdje smo zatekli više nego radnu atmosferu koju, kako kažu, ni potres ni pandemija ne mogu zaustaviti.

U ovom pogonu svakodnevno nastaju ženska i muška konfekcija, kožna galanterija, oprema za osobnu zaštitu, lovački i ribički program, oprema posebne namjene za vojsku i policiju,  a treba naglasiti da su, u jeku pandemije, iz ovog  pogona izlazile i određene količine zaštitnih maski za lice, čime su djelatnice i djelatnici dali veliki doprinos u borbi protiv pandemije, uz, naravno kolege u konfekciji. Njihov rad je prepoznao i Grad Zagreb te je dodijelio Medalju Grada Zagreba Ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom za izuzetan uspjeh i rezultate u radu te izniman doprinos u sprečavanju i suzbijanju širenja epidemije uzrokovane virusom COVID-19.

Hrvoje Golub

Više o svemu doznali smo od rukovoditelja ove Proizvodne jedinice Hrvoja Goluba, koji u ustanovi URIHO radi dugih 37 godina.

- Ova Proizvodna jedinica sastoji se od dva segmenta, kožna galanterija je ovdje, obuća je u Novom Zagrebu, zaposleno je 70-ak djelatnika, od toga je u kožnoj  galanteriji, zaposleno 27 osoba s invaliditetom, dok je u proizvodnji obuće zaposleno trinaest osoba s invaliditetom.  Osobe s invaliditetom rade na poslovima krojenja, šivanja, izrade uzoraka, montaže dijelova opreme. Najveći kupci su Ministarstvo obrane, Hrvatske željeznice, Grad Zagreb, Holding, Ministarstvo zdravstva i Hrvatska pošta. Za vojsku radimo odore, šatorska, krila, pilotske jakne torbe, remene opasače, vreće za spavanje – pojasnio nam je Golub i dodaje kako rade cijelo vrijeme pandemije.

 – Na  početku pandemije djelatnice su izrađivale i zaštitne maske za lice u količini 1500 maski dnevno, što je u mjesec dana dalo 45 tisuća maski – kaže Golub.

-.Djelatnici su radili u manjem broju, uz poštivanje mjera opreza i uputa Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a po potrebi smo organizirali i prijevoz djelatnika našim prijevozom – rekao je Golub.

 Hrvoje Golub nam je otkrio i neke planove poput  implementacije sustava kontrole proizvodnje što će pridonijeti kvaliteti proizvoda.

Nakon rukovoditelja posjetili smo djelatnice koje smo jedva uspjeli nešto pitati od buke stojeva, dok je pred svakom od njih  teško, veliko platno.

 

- Radim ovdje 20 godina i trenutno šivam vreće za spavanje za vojni program. Radili smo ovdje i zaštitne maske za lice, puno radimo i ruksake za vojsku. Sad tijekom pandemije svi poštujemo epidemiološke mjere, koristimo rukavice, dezinficijens i nosimo maske – rekla nam je Svjetlana Herčeg i dodaje kako su svi djelatnici na nogama, ali itekako svjesni opasnosti po svoje zdravlje jer je virus još uvijek prisutan, a tlo gotovo svakodnevno podrhtava.

- Jedino dan nakon potresa nismo radili, sve ostalo teće normalno pod mjerama zaštite  i nitko u pogonu do sada nije zaražen. Posao za  Hrvatsku vojsku i Hrvatsku policiju je uvijek na vrijeme odrađen što nam daje reference da dobivamo bilo koji posao dalje. Trenutno imamo u fokusu ruksake za vodu za  Hrvatsku vojsku i sve vojske NATO saveza – rekao je  Željko Bigović, voditelj proizvodnje.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti