Hrvati i Slovenci zajedno istražuju utjecaj ronjenja na osobe s paraplegijom

Pokazalo se da ronjenje subjektivno pozitivno utječe na psiho-fizičko zdravlje osoba s invaliditetom, no mjerljivi medicinski pokazatelji u svijetu do danas ne postoje, pa je time ovo istraživanje još značajnije

IAHD Adriatic i Ronilački klub Geronimo pozivaju vas da se pridružite prvom svjetskom istraživanju o utjecaju ronjenja s bocama na osobe s ozljedom kralježnične moždine u Ronilačkom centru "Kostrena“, Rožići 1, Kostrena, od 11. do 13.  listopada  s početkom u 9 sati. Istraživanje će se odvijati u organizaciji International Association for Handicapped Divers (IAHD Adriatic) i suradnji s nositeljem istraživanja Institutom za fiziologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, te uz  stručne voditelje prof. dr. Žarka Finderlea i dr.med. Urške Gajšek.

Sudjelovat će dvadeset ronilaca iz Hrvatske i Slovenije, deset kod kojih je kao posljedica ozljede kralježnične moždine nastalo stanje paraplegije, a koji se kreću isključivo uz pomoć invalidskih kolica i deset osoba bez invaliditeta. Planiraju se dva zarona dnevno svakog ronioca.
Za vrijeme zarona mjerit će se profil zarona, puls, potrošnja zraka i temperatura morske vode. Nakon zarona mjerit će se EKG, ultrazvuk srca, krvni tlak i temperatura jezgre i periferije uz određivanje subjektivnog osjećaja hladnoće. Cilj ovog istraživanja je utvrditi utjecaj relativno hladne morske vode pri povišenom tlaku okoline na temperaturu jezgre kod ronilaca s povredom kralježnice uz kontrolnu grupu ronilaca bez fizičkih ograničenja. Ispitati negativan utjecaj fizičkog napora na ronioce bez fizičkih ograničenja prije i nakon ronjenja u paru s roniocima s ozljedom kralježnice. Utjecaj relativno hladne morske vode u uvjetima povišenog tlaka okoline na srce kod osoba s povredom kralježnice na osnovu mjerenja EKG-a visoke rezolucije. Utjecaj relativno hladne morske vode u uvjetima povišenog tlaka okoline na otapanje plinova u krvotoku. Određivanje stupnja nastanka mjehurića plina nakon ronjenja u srčanim komorama na osnovu mjerenja ultrazvuka srca kod osoba sa i bez oštećenja kralježnice. Cilj je vidjeti postoje li i koje su razlike u utjecaju ronjenja s bocom na osobe s invaliditetom.
IAHD Adriatic je međunarodni savez koji od 2002. godine provodi program ronjenja za osobe s invaliditetom kroz koji je do danas prošlo više desetaka osoba. Pokazalo se da ronjenje subjektivno pozitivno utječe na psiho-fizičko zdravlje osoba s invaliditetom, no mjerljivi medicinski pokazatelji u svijetu do danas ne postoje, time je ovo istraživanje još značajnije.
Želite li posjetiti i dati potporu istraživanju možete se obratiti na IAHD Adriatic/RK Geronimo, Zoran Vlah, GSM 091 135 3539.
In-Portal