HRVATSKE UDRUGE PARAPLEGIČARA I TETRAPLEGIČARA Sve što trebate znati o opakom dekubitusu

Dekubitus je opak i ozbiljan problem. Naročito ljudima koji imaju oslabljen ili potpun izostanak osjeta ispod razine ozljede leđne moždine, naglašava Danijel Balažić, predsjednik UPiT-Osijek

Dekubitus- Predavanje - Osijek

 

Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara Zagreb i UPiT-Osijek organiziraju i pozivaju na online predavanje 'Dekubitus – Prevencija i opcije liječenja', u ponedjeljak 16. studenog, s početkom u 17 sati.

Predavanje se održava u okviru 'Radionice o zdravstvenoj skrbi osoba s invaliditetom' aktivnosti Centra znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja osoba s invaliditetom.

Online predavanje će održati Želimir Orkić,voditelj Zavoda za torakalnu, plastično-rekonstruktivnu kirurgiju i kirurgiju šake KBC Osijek.

- Dekubitus je opak i ozbiljan problem. Naročito ljudima koji imaju oslabljen ili potpun izostanak osjeta ispod razine ozljede leđne moždine – naglašava Danijel Balažić, predsjednik UPiT-Osijek.

- Na njega nitko nije imun. Dogodi se u nekoliko sati a liječi mjesecima, ponekad i godinama. Nekoliko naših članova je izgubilo životnu bitku zbog dekubitusa tj. posljedica koje je uzrokovao. Jedan, sada umirovljeni kirurg, bliski suradnik HUPT-a svojevremeno je rekao: 'Neliječenje dekubitusa predstavlja pasivnu eutanaziju pacijenta'. Ponekad su za to krive institucije; zbog ne educiranosti ili slabe senzibiliziranosti u odnosu na problem. Ponekad su krivi pojedinci koji upravo zbog smanjenog osjeta ispod razine ozljede zanemaruju problem i dozvoljavaju da eskalira.
Ovo je prilika da se nešto nauči, primjeni i možda spriječi. Ili izbjegne. U krajnjem slučaju, prilika je da se dobije važna informacija i savjet. Ako se dogodi; što poduzeti, kako liječiti, od koga tražiti pomoć? Ovo je prilika i doznati kada je situacija ozbiljna a kada može čekati. Iskoristite ju – kaže Balažić.
Kada otvorite link https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_YjRkY2U0ZWYtZGVkOC00ZmE1LWI0Y2EtYjVjNGQxNGJlNDFm%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%226e1b02eb-08fc-4fbb-b5ff-38d9671ba716%22%2c%22Oid%22%3a%22ff6ec697-9907-46fb-ab80-6db05f7c7abb%22%7d imat ćete opciju za preuzimanje aplikacije Microsoft Teams. Od iste odustanete ako koristite laptop ili stolno računalo i pritisnete 'Nastavite u ovom pregledniku, potom ćete biti spojeni na online predavanje. Upišite svoje ime i prezime i pričekajte potvrdu za sudjelovanje.
Isto tako, možete sudjelovati preko mobilnih telefona, ali tada morate preuzeti aplikaciju.

Božica Ravlić


Autorica: Božica Ravlić

 

Povezane vijesti