USTANOVA URIHO Čestitke za 74. rođendan i Međunarodni dan osoba s invaliditetom pristižu sa svih strana

Ustanova URIHO danas, tek jedan dan uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, obilježava zadivljujuće 74 godine društveno korisnog postojanja

Ustanova URIHO

Zbog epidemiološke situacije tradicionalna fešta u KD 'Vatroslava Lisinskog' ove će godine, u ponešto promijenjenom izdanju, biti održana online pa će tako Okrugli stol na temu 'COVID-19 i osobe s invaliditetom' početi u 14 sati, a moći će se direktno pratiti putem Facebook stranice In Portala.

I svečani dio slavlja seli na digitalne platforme pa su tako glazbene i video-čestitke URIHO-vcima i ostalim osobama s invaliditetom uputile brojne estradne zvijezde - poput Marka Škugora, Adama Končića, Tomislava Brajše i Pere Rogana - ali i mnogi drugi prijatelji i uglednici.

  

 

- Drage prijateljice i prijatelji, prvenstveno osobe s invaliditetom i svi oni koji skrbite o osobama s invaliditetom na bilo koji način, ovih dana uvijek obilježavamo, među ostalim, i Međunarodni dan osoba s invaliditetom, a nekako je sudbina dala da je 2. prosinac dan ustanove URIHO. Povodom tih dana imam čast i obvezu kazati nekoliko riječi. Nažalost, radi covida-19 ne možemo održati već tradicionalne naše skupove u 'Vatroslavu Lisinskom' gdje smo se uvijek bavili i nekim stručnim temama, gdje smo se družili i veselili na koncertu pa, na neki način, tako i pobudili široj zajednici pozornost na nas. Ove godine toga neće biti. Ove godine to ćemo raditi virtualnim putem - objasnio je ravnatelj ustanove i podsjetio da URIHO ove godine obilježava 74 godine postojanja u kojima je zapošljavao preko 20.000 osoba s invaliditetom.

- Vjerujem da ćemo sljedeće godine, kada obilježavamo 75. godišnjicu, moći to proslaviti i obilježiti na primjeren način. Želim vam svima da se pazite i čuvate u ovom teškom vremenu kako se ne bi razboljeli i da slušate sve upute koje nam daju nadležna tijela. Želim svima vama, osobama s invaliditetom prvenstveno, vašim roditeljima, majkama, očevima, vašim bližnjima, kao i svim drugim građanima Hrvatske, da se u ovom teškom vremenu čuvate od bolesti, da se čuvate od povrede duše i tijela, kako se kaže, i da bude dragi Bog s vama na tom putu - zaželio je ravnatelj Držaić.

- U povodu 74. rođendana ustanove URIHO i Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, želio bih svim djelatnicima čestitati njihov dan uz poruku da čuvaju svoje zdravlje i zdravlje svojih najmilijih. Uz pandemiju koronavirusa, Zagreb je ove godine pogodio i katastrofalan potres. No uz puno rada, odricanja, solidarnosti i zajedništva, i to ćemo prebroditi i izaći još snažniji. U 20 godina mog služenja Zagrebu i Zagrepčanima, URIHO je uvijek u podršku Grada Zagreba uvelike doprinosio zaštitnom zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji osoba s invaliditetom. Na taj im je način omogućeno pravo na rad i zapošljavanje te dostojan život u našem voljenom gradu. To samo znači da u gradu po mjeri čovjeka nitko nije i ne smije biti zaboravljen i napušten. U velikom zagrebačkom srcu ima dovoljno empatije, solidarnosti i topline za sve ljude dobre volje - rekao je jedan od najvećih prijatelja ustanove URIHO, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

 

- Kroz duge 74 godine ustanova je činila sve kako bi se zaposlilo što više osoba s invaliditetom i kako bi se provelo što više profesionalnih rehabilitacija za osobe s invaliditetom. Ponosni smo na naše stručne radnike koji i danas daju svoj maksimum kako bi osobe s invaliditetom živjele u svijetu rada. Činimo sve da jedan dio osoba s invaliditetom rehabilitiramo i da od nas odu, da nađu svoje mjesto na otvorenom tržištu rada. Kad nam se to dogodi, tada smo izuzetno ponosni - pridružila se čestitkama Ljubica Lukačić, zastupnica u Hrvatskom saboru i pomoćnica ravnatelja ustanove URIHO.

- Svim osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj želim čestitati njihov dan, a radnicima ustanove URIHO i njihov dan. Trudit ćemo se kako bismo i nadalje za sve osobe s invaliditetom činili maksimum te izjednačili njihove mogućnosti i kako bi njihov život bio jednak životu onih koji nemaju invaliditet - zaželjela je naša zastupnica.

 

- URIHO je za te 74 godine postao sinonim ostvarivanja prava osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji - kazala je Marinka Bakula-Anđelić, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, te URIHO-vcima zaželjela da kao poklon za 74. rođendan dobiju Europsku nagradu za socijalne usluge u kategoriji 'izvanredan tim', za koju su nominirani zbog 'COVID-19 negativnih knjižica'.

- Nadam se da će svi koji su vezani nekim emocijama ili interesima za URIHO prepoznati ove poruke koje su iz Grada Zagreba danas upućene djelatnicima, bivšim, sadašnjim i budućim, jer URIHO traje i ja se nadam da će taj cijeli sustav biti još bolji u sljedećem razdoblju - poručila je zamjenica pročelnice, zaželjevši sretan rođendan ustanovi URIHO i sretan Međunarodni dan osoba s invaliditetom svima, a posebno URIHO-vcima. Spomenimo tu da je čestitku uputila i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić u ekskluzivnom video-intervjuu.

- Svakogodišnje obilježavanje ovih proslava velika je stvar u našim životima, a osobito u mislima i očekivanjima samih osoba s invaliditetom. Svako iščekivanje ima svoju draž, a kada se iščekuje zajedničko druženje i uživanje u muzici, plesu i lijepoj riječi, posvećenima upravo njima, osobama s invaliditetom i nama koji s njima živimo i radimo, sreći i veselju nema kraja. Korona nam je svima malo poremetila životni i radni ritam. Ali premošćujemo mi puno toga pa ćemo se i ovaj puta približiti jedni drugima, ali na malo drugačiji, virtualan način. Nema tko danas nije vičan korištenju svih mogućih tehnologija i platformi i koječega drugoga kako bismo komunicirali i jedni drugima uputili ljudske, podržavajuće i prigodne slavljeničke poruke - poručuje rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju u ustanovi URIHO i jedna od autorica 'COVID-19 negativnih knjižica', Višnja Majsec Sobota.

Čestitkama ću se na kraju pridružiti i ja, citirajući gradonačelnika Bandića: 'Sretno, dragi moji URIHO-vci'.

Damir Fatušić

Autor: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti