URIHO Na rođendan ustanove održan je okrugli stol na temu 'COVID-19 i osobe s invaliditetom'

Doprinosom stručnih radnica URIHO-ve Službe za rehabilitaciju nastala je 'COVID-19 negativna knjižica' koja donosi zbirku tekstova vezanih uz korona doba, preporuke i savjete obrađene iz perspektive različitih zvanja i poslova koje u ustanovi obavljamo, kazala je jedna od autorica knjižice Višnja Majsec Sobota

URIHO, okrugli stol

 

Povodom obilježavanja 74. rođendana ustanove URIHO održan je okrugli stol na temu COVID-19 i osobe s invaliditetom'.

Na okruglom stolu izlagali su stručni radnici URIHO-ve Službe za rehabilitaciju, a sudjelovali su i predstavnici Centra za profesionalnu rehabilitaciju Zagreb. Svoje iskustvo s koronavirisom ispričao je i Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih i direktor kazališta slijepih i slabovidnih osoba 'Novi život' koji je također jučer proslavio rođendan.

Na početku okruglog stola, koji su svi zainteresirani mogli pratiti uživo putem Facebook stranice In Portala, prigodne riječi povodom rodendana uputio je ravnatelj Josip Držaić, a nešto kasnije čestitku URIHO-u uputila je i saborska zastupnica i pomoćnica ravnatelja u URIHO-u., Ljubica Lukačić, koja je ujedno svim osobama s invaliditetom čestitala Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Nije izostala ni video čestitka gradonačelnika Bandića.

Okrugli stol moderirala je rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju u ustanovi URIHO i jedna od autorica 'COVID-19 negativnih knjižica', Višnja Majsec Sobota. Okrugli stol je prevođen na znakovni jezik.

- Vjerujem da ćemo sljedeće godine, kada obilježavamo 75. godišnjicu, moći to proslaviti i obilježiti na primjeren način. Želim vam svima da se pazite i čuvate u ovom teškom vremenu kako se ne bi razboljeli i da slušate sve upute koje nam daju nadležna tijela. Želim svima vama, osobama s invaliditetom prvenstveno, vašim roditeljima, majkama, očevima, vašim bližnjima, kao i svim drugim građanima Hrvatske, da se u ovom teškom vremenu čuvate od bolesti, da se čuvate od povrede duše i tijela, kako se kaže, i da bude dragi Bog s vama na tom putu - zaželio je uvodno ravnatelj ustanove Josip Držaić.

- U povodu 74. rođendana ustanove URIHO i Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, želio bih svim djelatnicima čestitati njihov dan uz poruku da čuvaju svoje zdravlje i zdravlje svojih najmilijih. Uz pandemiju koronavirusa, Zagreb je ove godine pogodio i katastrofalan potres. No uz puno rada, odricanja, solidarnosti i zajedništva, i to ćemo prebroditi i izaći još snažniji. U 20 godina mog služenja Zagrebu i Zagrepčanima, URIHO je uvijek u podršku Grada Zagreba uvelike doprinosio zaštitnom zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji osoba s invaliditetom. Na taj im je način omogućeno pravo na rad i zapošljavanje te dostojan život u našem voljenom gradu. To samo znači da u gradu po mjeri čovjeka nitko nije i ne smije biti zaboravljen i napušten. U velikom zagrebačkom srcu ima dovoljno empatije, solidarnosti i topline za sve ljude dobre volje - rekao je u video čestitki zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

- Doprinosom stručnih radnica URIHO-ve Službe za rehabilitaciju nastala je ‘COVID-19 negativna knjižica’  koja donosi zbirku tekstova vezanih uz korona doba, preporuke i savjete obrađene iz perspektive različitih zvanja i poslova koje u ustanovi obavljamo, rezultate nekih istraživanja rađenih tijekom koronakrize, prijevode korisnih vodiča, informacija i uputa, preporučenu literaturu i linkove te niz drugih detalja na koje bismo svi u ovoj našoj ‘novo normalnoj’ svakodnevici trebali misliti, primjenjivati ih te podučavati svoje korisnike i zaposlenike, ali jednako tako i nas same. Knjižica je u rujnu, kad je korona postala još žešća, dobila nastavak. Knjižice su odgovor na izazov vremena i nominirane su za Europsku nagradu za socijalne usluge ESSA. Ušli smo i najuži izbor u kategoriji izvanredan tim i u online glasanju široke publike smo dobili najviše glasova, ali riječ međunarodnih sudaca je zadnja. Proglašenje pobjednika je 4. siječnja 2020 godine, a nama je već ova faza kao da smo dobili nagradu - kazala je Višnja Majsec Sobota.

- Veliki problem je što Svjetska zdravstvena organizacija nije prepoznala osobe s oštećenjem vida kao osobe koje spadaju u povečani rizik za oboljenje. Tako se ni uspostavljeni servisi pomoći u zajednici nisu odnosili slijepe i slabovidne. Ova koronakriza samo je dodatno potencirala izoliranost i otežala svakodnevne izazove slijepih osoba.Vrlo je važno omogučiti slijepim osobama barem virtualni pristup raznim uslugama - rekla je o izazovima slijepih u koronadoba defektologinja-socijalna pedagoginja Iva Šušak.

- Maska totalno dezorijentira, kao da slabije čujem kad stavim masku. Osobno sam obolio od koronavirusa.  Prvo su me stavili na kisik, a potom i tjedan dana na respirator. Da stvar bude još gora, dobio sam sepsu i moji bližnji su strepili da se neću izvući. Kad su me budili bio sam kontaktibilan, ali dok ste na respiratoru vi ste u 'crnoj rupi', nema dana, nema vremena - ničega. Kad sam pokušao stati na noge skoro sam propao kroz njih, mišići vam atrofiraju i  kažu da još dugo neću biti potpuno stabilan na noge. Slušao sam u bolnici kako ljudi kašlju, to je kao da kašlje vrana, kao da nije ovozemaljski kašalj, to je kašalj koji pišti, krešti - rekao je o svom oboljenju Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih.

O osobama s intelektualnim poteškoćama u koronakrizi govorila je Jelena Opačak, psihologinja u URIHO-u.

- Ono što treba izdvojiti je da su osobe s intelektualnim teškoćama često u poziciji izoliranosti, ne mogu doći do potrebnih informacija, sadržaji kojima ih bombardiraju mediji njima su teško razumljivi i onda dolazi do porasta anksioznosti i straha. Često trebaju podršku osoba oko sebe, a u ovom dobu fizičke distance gube oslonac koji imaju. Dosadašnja istraživanja su pokazala da su osobe s inelektualnim poteškoćama u većem riziku od razvijanja respiratornih bolesti, također su sklone pretilosti što je još jedan od faktora rizika. Budimo za njih dostupni, razumljivi, dajmo im jasne upute - kazala je.

- Čitavo vrijeme je Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom dostupn onima kojima je to bilo potrebno. To činimo i nadalje, omogućavajući da te osobe ne moraju izlaziti van, da se ne izlažu dodatnom riziku, a usto smo osigurali zaštitnu opremu. Sve usluge i dalje provodimo kao i do sada. Osim toga, u suradnji s Dobrim domom i Caritasom Zagrebačke nadbiskupije i Crvenim križom dijelili su se paketi s potepštinama za osobe s invaliditetom i starije osobe u samačkim kućanstvima - kazao je Frane Dadić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

O kroničnim bolesnicima govorila je Ana Barić, socijalna radnica u Službi za rehabilitaciju.

- U covid bolnici u Dubravi 90 posto oboljelih kroničnih bolesnika ima raniju dijagnozu visokog krvnog tlaka i dijabetesa. Ne postoje posebne mjere za kronične bolesnike osim  da se pojačano čuvaju, bazno cijepe i što manje izlažu nepotrebnim kontaktima. Ako je ikako moguće  omogućiti im rad od kuće, a ako ne, osigurati im potrebnu distancu na radnom mjestu. Istaknula bih da kronični bolesnici nisu nužno podložniji zarazi, ali kad se zraze njihova klinička slika je puno teža i oporavak duže traje - kazala je Barić.

- Nakon zatvaranja mi smo normalno počeli s radom, primamo korisnike i izlazimo na  teren pridržavajući se svih epidemioloskih mjera. Trenutno nam je izazovan sve veći broj samoizolacija,  što nam otežava organizaciju rada. Isto tako su i korisnici koje pozivamo na obrade u samoizolaciji ili su oboljeli. Situacija se mijenja iz dana u dan.  Jako izazovan je upravo taj izlazak na teren, a sve ono što možemo odradimo telefonski, putem maila, ali  jako teško sve usklađujemo. U slučaju kad nam dođe korisnik s oštećenjem sluha nosimo vizire, osiguravamo dovoljan razmak - kazao je tim Centra za profesionalnu rehabilitaciju Zagreb.

Vesna Zečirević, rehabilitatorica, govorila je o osobama s motoričkim poteškoćama u korona doba, a Iva Baričević o osobama oštećenog sluha.  O mentalnom zdravlju svih nas izlagala je psihologinja Ivana Matoš Buršić, a na kraju okruglog stola vidjeli smo i ilustratoricu knjižica, osmogodišnju Miu Sobota.

Za kraj još samo možemo poželjeti da Europska nagrada za socijalne usluge ESSA uskoro stigne u URIHO.

Više s okruglog stola možete pogledati ovdje.

 

Anita Blažinović

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti