KOPRIVNICA U tijeku radovi na ugradnji platforme za pristup pozornici Domoljub osobama s invaliditetom

Ovom investicijom u vrijednosti 104.000 kuna, iznos u koji je uključen PDV, dvorana Domoljub postala je jedina dvorana u Koprivnici koja ima pristup pozornici za osobe s invaliditetom, odnosno za osobe sa smanjenom pokretljivošću

 

Prosinac u dvorani Domoljub ove je godine potpuno drugačiji od svih dosadašnjih. Uslijed pandemije koronavirusa i velikog broja zaraženih, programi su u dvorani obustavljeni, ali su zato upravo u tijeku radovi na ugradnji vertikalno-podizne platforme za pristup pozornici osobama s invaliditetom, odnosno osobama sa smanjenom pokretljivošću, objavljeno je na koprivnica.hr.

U obilasku platforme bili su gradonačelnik Mišel Jakšić i ravnateljica koprivničkog Pučkog otvorenog učilišta Maja Holek.

Kako je pojašnjeno, idejno rješenje napravljeno je još 2015. godine, ishođeno je odobrenje konzervatora Ministarstva kulture te se intenzivno tražila mogućnost financiranja iz drugih izvora. S obzirom na nemogućnost javljanja na neke natječaje te odbijanje financiranja ovog projekta na drugima, Pučko otvoreno učilište Koprivnica je u dogovoru sa svojim osnivačem, Gradom Koprivnicom, odlučilo provesti ovu investiciju kako bi konačno dvorana Domoljub imala riješen problem dostupnosti pozornice osobama sa smanjenom pokretljivošću, što je i dio Strategije jedinstvene politike za osobe s invaliditetom Grada Koprivnice od 2016. do 2020. godine.

Ovom investicijom u vrijednosti 104.000 kuna, iznos u koji je uključen PDV, dvorana Domoljub postala je jedina dvorana u Koprivnici koja ima pristup pozornici za osobe s invaliditetom, odnosno za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Napomenuto je da je krajem 2019. godine izrađena i projektna dokumentacija za ugradnju lifta te za pristupnu rampu i nadstrešnicu zgrade na Trgu bana Josipa Jelačića 6, što je prijavljeno na natječaj Ministarstva branitelja, no s obzirom na ovogodišnju situaciju, rezultati nisu objavljeni.

Naposljetku je istaknuto da se POU Koprivnica trudi provoditi inkluziju osoba s invaliditetom pa je organiziralo i radionice za odgajatelje i učitelje vezano za pristup učenicima s poteškoćama u razvoju, provodi dva verificirana programa - pomoćnik u nastavi u radu s učenicima s teškoćama te asistent osobama s intelektualnim teškoćama u organiziranom stanovanju, kao i program edukacije stručnog komunikacijskog posrednika. Jedno je od rijetkih u Hrvatskoj koje je u svoje kino uvelo senzorne projekcije za djecu sa senzornim poteškoćama.

 

Autorica: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti