DOBRA VIJEST Osobni asistenti za 19 osoba invaliditetom u Sisačko-moslavačkoj županiji

U Hrastovici kod Petrinje u petak je predstavljen projekt ‘Asistent - pomoć i podrška’, a potpisani su i ugovori s 11 novih osobnih asistenata koji će pružati usluge za 19 osoba s najtežim stupnjem invaliditeta

Asistent i osoba u kolicima, ilustracija.

 

Na taj će se način nastaviti, pa i proširiti dosadašnji slični projekt pod nazivom ‘Podrška za bolji i kvalitetniji život’.

Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije odobrena su novčana sredstva Europskog socijalnog fonda - Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali ‘Razvoj usluga osobne asistencije za osobe s invaliditetom’ za novi projekt ukupne vrijednosti gotovo dva milijuna kuna. Pritom bespovratna sredstva osigurana iz Europskog socijalnog fonda čine 85 posto investicije, a 15 posto je osigurano iz državnog proračuna.

Odobrena sredstva omogućavaju uslugu osobne asistencije za ciljanu skupinu u projektu, za ukupno 19 odraslih osoba s najtežom vrstom i stupnjem tjelesnih, intelektualnih i mentalnih oštećenja, starijih od 18 godina i koje imaju izdano uvjerenje neovisnog tijela vještačenja o ispunjavanju uvjeta za primanje usluge osobne asistencije ili uvjerenje Odbora za utvrđivanje potrebe za uslugom osobne asistencije o ispunjavanju uvjeta za primanje usluge osobne asistencije.

Od ukupnog broja osoba koje su iskazale potrebu za asistentom, 18 korisnika je s područja Sisačko-moslavačke županije: iz Siska, Petrinje, Gline i Hrvatske Kostajnice te jedna osoba iz Zagreba.

Na predstavljanju projekta na Inkluzivnoj farmi u Hrastovici, koju koristi Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, rečeno je da je provedba projekta počela 16. travnja i da traje 18 mjeseci. Projektom će se poboljšati kvaliteta života za osobe s najtežim invaliditetom i osobe s intelektualnim teškoćama, te će dobiti mogućnost kvalitetnijeg života i boljeg socijalnog uključivanja u zajednicu nasuprot njihovoj institucionalizaciji.

Tim projektom udruga će financirati plaće za ukupno 18 zaposlenika, odnosno za 16 osobnih asistenata, projektnu asistenticu-koordinatoricu Ivanu Šalić i voditelja projekta Predraga Milunića.

Projekt će omogući udruzi zapošljavanje pet novih, dugotrajno nezaposlenih osoba, pa će se broj zaposlenih sa 47 povećati na 52 zaposlena djelatnika.

 

Hina

 

Povezane vijesti