KUC TRAVNO Novo izdanje 'Antisezone' nikoga neće ostaviti ravnodušnim

'Antisezona' je zamišljena kao mjesto uzajamne podrške, stvaranja novog kontekstualno i produkcijskog okvira te susreta različitih poetika, inicijativa i ljudi

KUC Travno, Antisezona

 

ANTISEZONA je kontinuirani program koji dovodi aktualna strujanja na hrvatskoj i međunarodnoj suvremenoj plesnoj sceni, a izvodit će se od 9. do 12. studenog 2021. godine na sceni Kulturnog centra Travno.

- Blok naziva BLACK BOX SESSIONS stoji kao antipod prvom - travanjskom - bloku koji smo nazvali WHITE BOX SESSIONS, referirajući se na bijeli izložbeni prostor Muzeja suvremene umjetnosti, Zagreb, u kojem je bio smješten. I dalje izmještena iz svog izvornog ‘doma’, dvorane Gorgona, ANTISEZONA nastavlja 2021. godinu četverodnevnim programom na sceni Kulturnog centra Travno, kao ‘satelitskim’ odnosno supstitutivnim prostorom - najavljeno je u priopćenju.

Nadalje je pojašnjeno da se program sastoji od jedne premijere, repriznih i gostujućih predstava koje su mišljene i kreirane za kazališnu crnu kutiju i za gledateljski pogled iz sigurne distance zamračenog gledališta.

- Eksperimentalnost i suvremenost suvremenog plesa kojeg ANTISEZONA programira nalazi se upravo u multidisciplinarnom i stalno aktivnom propitivanju, odnosno rekontekstualizaciji izvedbenih, a time i kazališnih konvencija. BLACK BOX SESSIONS nizom solističkih i kolektivnih koreografsko-izvedbenih promišljanja izbacuju iz ravnoteže okvir kazališnog proscenija gradeći svoje materijalnosti na rubnim mjestima fuzija i frikcija performansa, opere, feminističke teorije, queera, dramskog teksta i plesa - stoji u priopćenju.

Blok otvaraju dvije predstave koje su svoje premijere doživjele unutar kuratorsko-produkcijskog okvira ANTISEZONE te privukle iznimnu pažnju kako publike tako i stručne javnosti.

- To su Podivljalo Ane Kreitmeyer i Sonje Pregrad i Sol Silvije Marchig. Drugi dan donosi gostovanje Matije Ferlina solo predstavom iz njegove serije proširenih koreografskih uprizorenja Staging a Play: Antigone. Treći dan na programu je rad Made for Happiness autorskog dvojca iz Sofije, Ive Sveshtarova i Willya Pragera, nastao u suradnji s dramaturginjom Ivanom Ivković, koji se bavi fenomenom sreće u suvremenoj kulturi. ANTISEZONA 21 završava premijernom izvedbom Kvartet fff, rada autorice mlađe generacije, Nastasje Štefanić Kralj. Popratni program sastoji se od našeg stalnog izvedbeno-diskurzivnog formata Bliski susreti plesne vrste i radova nastalih na radionici Lab izvedbenog pisanja.

ANTISEZONU je  kreiralo pet renomiranih hrvatskih plesnih umjetnica: Ana Kreitmeyer, Silvia Marchig, Sonja Pregrad, Iva Nerina Sibila i Zrinka Šimičić Mihanović.

ANTISEZONA je suradnički projekt samo-organizacije i samo-programiranja koji ove autorice pokreću nakon niza godina samostalnog i zajedničkog umjetničkog, organizacijskog i aktivističkog djelovanja.

Naposljetku je objašnjeno da je ANTISEZONA zamišljena kao mjesto uzajamne podrške, stvaranja novog kontekstualno i produkcijskog okvira te susreta različitih poetika, inicijativa i ljudi.

Program ANTISEZONE donosi reprize aktualnih predstava, premijere, međunarodni festival improvizacije Improspekcije, program Kiborzi plešu te niz eksperimentalnih i razvojnih formata kao što su Bliski susreti plesne vrste i Hangover sesije.

Ulaznice se mogu rezervirati na antisezona@gmail.com ili kupiti online putem Entrio sustava ovdje.

Program Bliski susreti plesne vrste i Lab izvedbenog pisanja je besplatan. Zbog epidemioloških razloga broj posjetitelja je ograničen.

Program je financiran sredstvima Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija RH i dio je Performance Situation Room/NDA Life Long Burning EU projekta. Blok je realiziran u suradnji s Kulturnim centrom Travno. Dvorana Gorgona je u postupku sanacije zbog oštećenja u potresu.

Datumi izvedbi, lokacije, opisi predstava i sve ostale informacije mogu se pronaći na poveznici antisezona.space.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti