UDRUGA ZAMISLI Online konferencija 'Podrška osobama s invaliditetom u Gradu Zagrebu u rizičnim situacijama'

Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom Zamisli organizirala je u subotu, 4. prosinca 2021., povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, online konferenciju pod nazivom 'Podrška osobama s invaliditetom u Gradu Zagrebu u rizičnim situacijama'

Asistentica i korisnica, ilustracija.

 

- Cilj konferencije bio je ukazati na izazove s kojima se susreću osobe s invaliditetom tijekom pandemije koronavirus te poteškoće s kojima su se susrele tijekom razornih potresa - pojašnjeno je u priopćenju.

Sudionicima su se na konferenciji obratili Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i Ena Jurić Đajić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

Kako nadalje piše u priopćenju, tijekom konferencije, koja je okupila više od 40 sudionika, svoja iskustva podijelili su Maria Preiner Tomić iz Centra za razvoj vrijednosti, Robert Holjevac iz Hrvatskog instituta za povijest i Lara Grojzdek iz Centra za rehabilitaciju Zagreb.

Pravobraniteljica Anka Slonjšak u pozdravnom govoru istaknula je kako su se osobe s invaliditetom tijekom pandemije susrele s nizom problema i poteškoća - od nedostupnosti medicinske usluge, sustava podrške u studentskim domovima, vlastitim domovima, ali i ustanovama socijalne skrbi do nabavke zaštitne opreme i drugo.

- Zatražili smo informacije o protokolima i planovima za pomoć osobama s invaliditetom u rizičnim situacijama od lokalnih zavoda za javno zdravstvo, Crvenog križa, vatrogasne zajednice, Zavoda za hitnu medicinu da provjerimo kako postupaju i kako surađuju te na koje telefone da se jave osobe s invaliditetom. Nažalost, ne postoje protokoli o postupanju, a jednako tako ne postoji ni baza podataka osoba s invaliditetom gdje žive i kako na brz način doći do njih u slučaju evakuacije. Nemamo informatička i tehnološka rješenja za ovakve slučajeve, ali znamo da se na tome radi u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, ali i jedinicama lokalne i regionalne samouprave - istaknula je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Ena Jurić Đajić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba na konferenciji je istaknula kako Grad Zagreb i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom sustavno rade na unapređenju kvalitete života osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju pa su tako u vrijeme rizičnih situacija uzrokovanih epidemijom covida-19 i ova dva potresa, nastojali svoje djelovanje prilagoditi potrebama u zajednici.

- Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u 2020. godini osigurao je dostavu paketa u realizaciji ustanove Dobri dom Grada Zagreba, a u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije i Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb. Dostavljeni su interventni paketi s namirnicama i higijenskim potrepštinama, a valja napomenuti kako je riječ bila o socijalno ugroženim građenima, koji se i zbog epidemije svrstavaju i u najrizičniju skupinu - istaknula je Jurić Đajić.

Maria Tomić Preiner iz Centra za razvoj vrijednosti istaknula je kako osobe s invaliditetom nemaju dovoljno informacija o tome kako će, primjerice, cjepivo utjecati na progresiju pojedinih invaliditeta te navela problem uvjeta smještaja u bolnicama te straha što ako se, primjerice, osobni asistent zarazi. Kako je pojašnjeno, predstavila je letak o tome kako osobe s različitim vrstama invaliditeta mogu sebe zaštititi u rizičnim situacijama kao što je potres te naglasila da bi trebao postojati neki kontakt na koji osobe s invaliditetom mogu dojaviti gdje se nalaze i s kim su, ukoliko im je potrebna pomoć za izlazak iz zgrade.

Udruga Zamisli konferenciju je održala kako bi naglasila koliko je neprihvatljivo da ne postoje procedure i protokoli za postupanje i pomoć osobama s invaliditetom tijekom kriznih situacija kao što je potres.

 

Izvor: Udruga Zamisli

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti