Autogeni trening: Moć izlječenja je u nama

Osjeti i osjećaji izazvani autogenim treningom postoje u našem tijelu, prirodni su, ali najčešće na njih ne obraćamo pažnju

Tvorac prve varijante autogenog treninga bio je psihijatar Johannes Heinrich Schultz, koji je metodu predstavio 1932. godine. Bavio se i hipnozom, imao je ideju osmisliti tehniku koju će moći provoditi sam pacijent bez pomoći stručnjaka tj. terapeuta. Efekti autogenog treninga gotovo su jednaki efektima ostalih relaksacijskih tehnika (joga, meditacija), razlika je u načinu na koji se do njih dolazi. Orginalna Schultz-ova metoda podrazumijeva opuštanje kroz postizanje određenih osjeta u tijelu (težina, toplina i slično) pomoću autosugestije. Konkretno riječ je o kratkim preciznim rečenicama koje se ponavljaju točno utvrđenim redoslijedom, a njihov sadržaj sugerira promjene u tijelu karakteristične za stanje opuštenosti. Primjerice, opuštenost mišića u udovima povezana je s osjećajem težine i topline, pa se sugestijom desna ruka je teška/topla može postići veća tjelesna opuštenost.

Popuštanje pritiska u glavi

Dokazano je da nije riječ o umišljenom osjećaju težine/topline udova već o stvarnoj promjeni. Uslijed pojačanog dotoka krvi ruka postaje teža i toplija za oko dva stupnja. Srce mijenja svoju frekvenciju , kuca mirno i ravnomjerno, pumpanje se poboljšava. Smirenje disanja, umjesto često prakticiranog plitkog disanja iz prsa, dolazi disanje iz trbuha, pa si tijelo samo uzima zrak koji treba. Kad je disanje opuštenije i Psihijatar Vladimir Gruden jedan je od prvaka autogenog treninga u Hrvatskojlakše, oslobađamo se grčeva u trbuhu, protok krvi u cijelom tijelu se poboljšava tijelo je ispunjeno ugodnom toplinom. Kada je tijelo dobro opskrbljeno krvlju, nema unutrašnjih napetosti, tjelesnih i psihičkih,  stoga imamo hladno čelo i nestaje pritisak u glavi.

Autogeni trening mogu primjenjivati potpuno zdrave, kao i bolesne osobe, u cilju relaksacije, rekreacije, suzbijanja svih oblika ovisnosti i strahova, depresije, nesanice, glavobolje, zubobolje, raznih tjelesnih boli, povišenog krvnog tlaka, probavnih smetnji, anoreksije, bulimije. Autogeni trening uspješno nadopunjava sve klasične metode liječenja.
Vježbati možemo sami, pri čemu prvo zauzmemo udoban sjedeći ili ležeći položaj. U tom položaju opustimo mišiće. Osvještavanjem opuštenosti svih mišića ruku, nogu, leđa, trbuha, prsa, ramena, vrata, lica. Kapci su ugodno teški i zatim slijede sugestije. Prva sugestija težina, moja desna ruka je potpuno, ugodno teška (ponavljamo šest puta). Zatim, toplina, moja desna ruka je potpuno, ugodno topla (ponavljamo šest puta). Slijedi vježba disanja, dišemo (šest do dvanaest puta). Pa srce, moje srce kuca mirno, snažno i ritmično (ponavljamo šest puta). Idemo na trbuh, trbuhom mi struju ugodna toplina (ponavljamo šest puta). Završava sa čelom, sugestija čelo je ugodno svježe (ponavljamo šest do dvanaest puta).

Lijek za imunološki sustav

Istraživanja su pokazala kako svakodnevnim autogenim treningom pozitivno i preventivno utječemo na imunološki sustav. Prijelomi kostiju brže zacjeljuju, zbog bolje prokrvljenosti. Slijepim osobama autogeni trening daje veću unutrašnju sigurnost. Govorni poremećaji, posebno mucanje može se ispraviti autogenim treningom.
U praksi se pokazalo da 20 do 40 posto ljudi nije u stanju primijeniti autosugestiju, pa se prakticira i autogeni trening bez autosugestije (AAT) koji ima iste efekte kao orginalna metoda. Kod AAT – a željeni osjeti se izazivaju usmjeravanjem pažnje na određene dijelove tijela i osjećaje umjesto autosugestije.
Osjeti i osjećaji izazvani autogenim treningom postoje u našem tijelu, prirodni su, ali najčešće na njih ne obraćamo pažnju. Autogeni trening i hipnoza osim kod odvikavanja od ovisnosti, psihoterapije, psihofunkcionalnih poremećaja može se uspješno primijeniti u otkrivanju potisnutih kreativnih vještina (slikanje, pisanje, glazba). Kroz ponavljanje sugestivnih rečenica ili vizualizaciju povećava se samoefikasnost, samopouzdanje, smanjuje anksioznost u određenim situacijama.

In-Portal