URIHO Program aktivacije osoba s invaliditetom za profesionalni razvoj u sektoru turizma i ugostiteljstva

Cilj nam je nezaposlenim osobama s invaliditetom pružiti mogućnost za stjecanje danas vrlo aktualnih znanja te im tako otvoriti priliku za zapošljavanje bilo kod nas, u zaštitnim uvjetima, bilo na otvorenom tržištu rada, kazala je Ivana Matoš Buršić iz ustanove URIHO

Josip Držaić i Nikolina Brnjac.

 

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac uručila je prošli tjedan 14 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte u okviru Poziva 'Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva II. Među potpisnicima ugovora je i Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom - URIHO s projektom naziva 'Program aktivacije osoba s invaliditetom za profesionalni razvoj u sektoru turizma i ugostiteljstva'.

Svrha ovog projekta je, kako smo doznali u Službi za rehabilitaciju ustanove URIHO, povećati zapošljivost osoba s invaliditetom u sektoru turizma i ugostiteljstva kroz provedbu prilagođenih programa profesionalnog usmjeravanja i osposobljavanja osoba s invaliditetom te senzibilizirati ugostitelje za prihvat osoba s invaliditetom. Projekt je počeo s danom potpisivanja ugovora, odnosno, 11. ožujka 2022. godine, trajat će 18 mjeseci, a ukupni proračun projekta je 1.003.127,55 kuna. Ciljne skupine projekta su nezaposlene osobe s invaliditetom i ugostitelji. U prvoj etapi osposobit će mentore i predavače za rad s osobama s invaliditetom, kreirati program profesionalnog usmjeravanja za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu i kreirati neformalni program osposobljavanja za pomoćne kuhare.

U drugoj etapi uključit će 90 osoba s invaliditetom u profesionalno usmjeravanje i senzibilizacijske aktivnosti u turizmu i ugostiteljstvu te 15 osoba s invaliditetom u osposobljavanje za zanimanje pomoćni kuhar. U trećoj etapi 15 osoba s invaliditetom će se uključiti u praktični rad kod poslodavca partnera - restorani Umami.

Očekivani rezultat projekta je osposobiti 15 osoba s invaliditetom za poslove pomoćnog kuhara kroz provedbu prilagođenog programa osposobljavanja i praksu kod poslodavca. 90 osoba s invaliditetom bit će osnaženo za uključivanje u poslove u sektoru turizma i ugostiteljstva kroz prilagođeni program profesionalnog usmjeravanja.

Osam mentora i dva andragoga bit će uključeno u edukaciju o metodama i tehnikama za podučavanje osoba s invaliditetom.

- Ustanova URIHO nastavlja s provedbom projekata koji su usmjereni na zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom. Već nekoliko godina unazad u našem fokusu su zanimanja iz područja ugostiteljstva te smo kroz EU projekte gradili ideju o našem vlastitom inkluzivnom restoranu. Cilj nam je nezaposlenim osobama s invaliditetom pružiti mogućnost za stjecanje danas vrlo aktualnih znanja te im tako otvoriti priliku za zapošljavanje bilo kod nas, u zaštitnim uvjetima, bilo na otvorenom tržištu rada.

Ovaj projekt ima i značajnu senzibilizacijsku ulogu te je ideja da ugostiteljima prezentira osobe s invaliditetom kao potencijalnu kompetentnu kvalitetnu radnu snagu.

Ovim putem pozivamo sve nezaposlene osobe s invaliditetom kojima se sviđa ideja našeg projekta, da nam se jave - poručila je Ivana Matoš Buršić, rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju ustanove URIHO.

Svi koje je zainteresirao ovaj projekt mogu se javiti na e-mail: uriho-rehabilitacija@uriho.hr, ili na  broj mobitela: 099/841-0229.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti