Otvorena izložba posvećena 50. godišnjici Animafesta

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet je u Muzeju suvremene umjetnosti prisustvovao otvorenju izložbe ‘Animafest Zagreb 1972. - 2022.

Otvorenje izložbe.

 

- Osobito mi je drago da večeras otvaramo izložbu posvećenu iznimnoj 50. obljetnici jedne od najznačajnijih, a po ugledu i odjecima u svijetu možda i najznačajnijoj, kulturnoj manifestaciji u Hrvatskoj, Animafestu Zagreb, i to u Muzeju suvremene umjetnosti koji je gotovo od samoga početka održavanja festivala bio suradna muzejska ustanova festivala - kazao je zamjenik Korlaet čestitavši autoricama izložbe Vesni Meštrić, Margit Antauer i Paoli Orlić, kao i svima ostalima koji su na bilo koji način pridonijeli njezinu ostvarenju.

Svjetski festival animiranog filma Animafest, osnovan u Zagrebu prije pedeset godina, jedan je od najstarijih festivala posvećen animaciji. Izložba ‘Animafest Zagreb 1972. - 2022.’ sažima polustoljetnu povijest festivala.

Uz središnju izložbu o povijesti festivala, tu su i četiri tematske izložbe koje se tradicionalno održavaju u popratnom festivalskom programu: Iza kulisa/Behind the Scenes; Nedeljko Dragić: krotitelj linije, predstavljanje dobitnika ovogodišnje Animafestove nagrade za životno djelo; izložba storyboardsa Paula Driessena nizozemskog majstora animacije te izložba fotografija finskog autora Tima Viljakainena Behind the Eyes of the World koji od 1990. godine portretira animatore zatvorenih očiju u različitim ambijentima.

Izložba je otvorena do 12. lipnja 2022.

 

Izvor: Grad Zagreb

 

Povezane vijesti