Diopter predstavio projekt 'Turizam dostupan svima'

Turizam dostupan svima segment je turizma koji ima za svrhu kreirati svijet bez barijera u kojem su sve destinacije, proizvodi i usluge pristupačne gostima. Bez obzira na slabu pokretljivost, kognitivne teškoće, slabovidnost ili nagluhost

Zajednička fotografija s predstavljanja.

 

Ovog ponedjeljka je u Diopteru - otvorenom učilištu Pula predstavljen projekt 'Turizam dostupan svima - razvoj preduvjeta za implementaciju turističkih usluga dostupnih osobama s invaliditetom'. Projektne aktivnosti provodit će se u Istarskoj, Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Partneri na projektu su Društvo distrofičara Istre, turistička agencija Zeatours, Učilište Studium iz Vukovara i Pučko otvoreno učilište Libar iz Slavonskog Broda.

Turizam dostupan svima segment je turizma koji ima za svrhu kreirati svijet bez barijera u kojem su sve destinacije, proizvodi i usluge pristupačne gostima. Bez obzira na slabu pokretljivost, kognitivne teškoće, slabovidnost ili nagluhost.

Prema podacima Europske komisije učestalo putuje 300 milijuna osoba s invaliditetom i 30 milijuna osoba u invalidskim kolicima. Oni putuju u pratnji najmanje jedne osobe, troše veće količine novaca i često putuju van sezone, u posezoni i predsezoni.

U sklopu projekta izradit će se i pilotirati novi program osposobljavanja za zanimanje 'Turistički animator/-ica za osobe s invaliditetom'. Za ovo zanimanje educirat će se moći nezaposlene osobe, ali i 12 osoba s invaliditetom koje će, logično, najbolje razumjeti potrebe turista s invaliditetom. Po završetku osposobljavanja, turistički animator za osobe s invaliditetom moći će osmišljavati i izvoditi programe slobodnog vremena, voditi domaće i strane turiste na pristupačne lokacije, poznavati poslovni bonton te poticati uključivost i interakciju. Time županije u kojima se projekt uspješno provede postaju konkurentnije kao turističke destinacije svojom pristupačnošću.

Projektom će se raditi na razvoju centara za karijerno savjetovanje osoba s invaliditetom, s ciljem lakšeg pristupa na tržištu rada. Projekt traje 20 mjeseci.

 

Fotografija: Glas Istre

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti