Održana završna konferencija projekta ADOBE koji promiče pristupačni turizam

Kroz projekt su se za pojedine objekte u županiji - tamo gdje se to pokazalo potrebnim i gdje su vlasnici željeli - nabavile prijenosne kosine/rampe, kako bi ti objekti (restorani, OPG-ovi, muzeji, kulturni centri) bili pristupačni svim osobama s invaliditetom

Prizor sa završne konferencije projekta ADOBE.

 

Završna konferencija projekta 'ADOBE - Pristupačne turističke destinacije i usluge u prekograničnom području', projekta kojemu je glavni cilj promicati pristupačni turizam, odnosno turizam prilagođen osobama s invaliditetom, održana je 31. kolovoza 2022. godine u prostorijama Županije Baranya u Pečuhu.

Nositelj projekta je Osječko-baranjska županija, a partner je Županija Baranya. Pridruženi partneri su pravobraniteljica za osobe s invaliditetom - Područni ured Osijek i odjel Ministarstva ljudskih potencijala iz Mađarske. Projekt je započeo 1. svibnja 2020. godine, a završio 31. kolovoza 2022. godine.

Ukupna vrijednost projekta je 195.000 eura, a financiran je iz programa prekogranične suradnje Interreg Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Projektne aktivnosti obuhvaćale su izradu studije o pristupačnosti, temeljenu na analizi turističkih odredišta, izradu web stranice i mobilne aplikacije za informiranje o pristupačnom turizmu, nabavu opreme za osiguravanje pristupačnosti koja će se besplatno staviti na raspolaganje osobama s invaliditetom i pružateljima turističkih usluga, edukacija dionika u turizmu te provođenje informativne kampanje za povećanje javne svijesti.

Kroz projekt su se za pojedine objekte u županiji - tamo gdje se to pokazalo potrebnim i gdje su vlasnici željeli - nabavile prijenosne kosine/rampe, kako bi ti objekti (restorani, opg-ovi, muzeji, kulturni centri) bili pristupačni svim osobama s invaliditetom.

Nabavljena je i vrijedna oprema koja je na raspolaganju turistima i pružateljima turističkih usluga na području Osječko-baranjske županije (motorni skuter i elektromotorni dodatci za invalidska kolica, elektromotorni krevet, lifter za krevet, sklopiva elektromotorna kolica, hodalice, štapovi, prijenosne kosine) koji ju mogu posuditi i besplatno koristiti te tako imati ugodniji i aktivniji boravak na tom području.

Provedena je anketa i istraživanje među 100 pružatelja turističkih proizvoda i usluga te se na temelju toga izradila studija pristupačnosti u županiji.

Vjerujemo da ni u ostalim županijama Lijepe naše neće biti prepreka za procvat turizma prilagođenog OSI populaciji.

 

Fotografija: Osječko-baranjska županija

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti