Još danas u Zagrebu možete posjetiti konferenciju 'Asistivna tehnologija i potpomognuta komunikAACija'

U dvogodišnjoj pauzi napravili smo neke nove proizvode, odnosno Kokolingo softver za logopedske vježbe za djecu koja imaju problema s izgovorom glasova, a imamo i promociju senzornog kutka za djecu s raznim teškoćama, kazao je Miroslav Vrankić

Prizor s konferencije.

 

Hotel Westin ponovno je ugostio ATAAC konferenciju svečano otvorenu 29. rujna. Jedinstvena je to konferencija na temu napredne tehnologije koja pomaže djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom čiji su organizatori Tehnički fakultet Rijeka, E-Glas i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Zagreb. Konferenciju možete posjetiti još danas.

Održava se već 5. godinu za redom. Svojom tematikom namijenjena je svima koji rade s djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom: logopedima, edukacijskim rehabilitatorima, radnim terapeutima, nastavnicima i svima onima koji žele doznati više o asistivnoj tehnologiji.

Preko 20 predavača iz raznih dijelova svijeta će i ove godine, kroz predavanja, radionice i predstavljanje praktičnih primjera prezentirati upotrebu asistivne tehnologije i potpomognute komunikacije u svakodnevnom životu osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. Konferencija je okupila preko 800 registriranih sudionika, od toga ih je 200 online.

Pored vrhunskih predavača, na ATAAC konferenciju dolaze vodeći proizvođači asistivne tehnologije iz svih dijelova svijeta tako da će posjetitelji  i ove godine moći vidjeti 'najnovije od najnovijeg' u području asistivne tehnologije. U dva dana održavanja očekuje vas izložba opreme, radionice, AT i AAC igraonica, poster sekcija i Mala učionica.

- Prvog dana konferencije fokus je stavljen na potpomognutu komunikaciju. Imamo predavače koji se bave uređajima koji pomažu u komunikaciji osobama koje ne mogu govoriti, a drugi dan je rezerviran za asistivnu tehnologiju i to za asistivnu tehnologiju u nastavi, u edukaciji.

- U dvogodišnjoj pauzi napravili smo neke nove proizvode, odnosno Kokolingo softver za logopedske vježbe za djecu koja imaju problema s izgovorom  glasova, a danas imamo i promociju senzornog kutka za djecu s raznim teškoćama koji je poput senzorne sobe u malom. Zove se SENcastle. Ove godine imamo posebnu sekciju samo za udruge, a ideja je pomoći udrugama da se bolje umreže, pomoći im da budu održivije u djelovanju.

Otvorenje konferencije.- Trenutno smo isto tako u završnoj fazi predavanja dokumentacije na HZZO kako bi oni razmotrili da se dio pomagala sufinancira - kazao nam je Miroslav Vrankić i istaknuo kako tehnologija postoji i gotovo je svima dostupna, ali glavni ključ su ljudi.

- Struka, rehabilitatori, terapeuti, logopedi su na prvoj liniji. Zapravo oni upute budućeg korisnika neke tehnologije što njemu najviše može pomoći i oni su prvi korak - kazao je Vrankić.

- Ove godine također imamo inicijativu Svjetskog udruženja za potpomognutu komunikaciju, čiji sam dopredsjednik u Torontu, da se pokrene regionalni odjeljak, ISAAC Chapter za jugoistočnu Europu. Danas ovdje imamo delegate iz Hrvatske, BIH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova, Rumunjske, Mađarske, Poljske, Ukrajine koji će biti na dogovorima za pokretanje ISAAC Chaptera - zaključio je Vrankić.

Na kraju ćemo ostaje još samo reći da je komunikacija, razgovori su osnovno ljudsko pravo, nasušna potreba, a potpomognuta komunikacija i asistivna tehnologija daje glas onima koji ga nemaju.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti