ZAGREB Predavanje Veronike Novoselac 'Zagorka – mjesto sjećanja?'

Izlaganje će u konceptu kolektivnoga pamćenja tematizirati razvoj recepcije prve novinarke i najčitanije hrvatske književnice Marije Jurić Zagorke

Marija Jurić Zagorka

Marija Jurić Zagorka

U sklopu ciklusa predavanja, Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke u Zagrebu, Dolac 8, organizira predavanje Veronike Novoselac: 'Zagorka – mjesto sjećanja?', koje će se održati 17. studenog s početkom u 19 sati.

-  Kako, zašto i što pamtimo? Kao krovni pojam složenih načina o tome kako se društva sjećaju svoje prošlosti, posljednjih se desetljeća koristi sintagma kolektivno pamćenje.

Naime, sjećanja koja se dijele unutar i kroz različite generacije konstrukt su javnih djela sjećanjâ. Pripovijesti, usmene i pisane, fotografije, muzeji, spomenici i ini drugi elementi zajedno učestvuju u stvaranju i održavanju tzv. mjesta sjećanja, koncepta koji je uveo francuski povjesničar

Pierre Nora, a čija je svrha, između ostaloga, zaustavljanje vremena i blokiranje napretka zaborava. Budući da književnost, kao svojevrstan medij kolektivnoga pamćenja, ima značajnu ulogu u (re)definiranju kolektivnih identiteta, iznošenju marginaliziranih iskustava te u nezaboravljanju raznoraznih priča, ona tematizira, interpretira, rekonstruira, izmišlja i/li mitologizira mjesta sjećanja te, govoreći o njima, i sama postaje jedno - stoji u kratkom pojašnjenju Memorijalnog stana.

Najavljeno je da će izlaganje, stoga, u konceptu kolektivnoga pamćenja, tematizirati razvoj recepcije prve novinarke i najčitanije hrvatske književnice Marije Jurić Zagorke, uz neka od značajnijih mjesta sjećanja o kojima je pisala u svojim romanima.

Program podupire Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.


Klaudija Klanjčić