DOKUKINO KIC Potresni film o sukobu Izraelaca i Palestinaca kultnog redatelja Avija Mograbija

'Prve 54 godine' razumljive su i početnicima i iskusnim poznavateljima, prikazujući gorki i beskonačni sukob kao nikada dosad, u formi vojno-strateškog izvještaja o kršenju ljudskih prava

Film 'Prve 54 godine'

 

Novi film čuvenog filmaša Avija Mograbija poznatog po tematiziranju sukoba Izraela i Palestine, 'PRVE 54 GODINE: Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju', nastao na temelju svjedočanstava izraelskih vojnika i arhivskih snimaka, u utorak, 29. studenog u 20 sati ima kinopremijeru u zagrebačkom Dokukinu KIC uz gostovanje redatelja koji će sutradan, 30. studenog s početkom u 19 sati, također u Dokukinu KIC održati i masterclass.

Film 'PRVE 54 GODINE: Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju' uz detaljnu analizu izraelske okupacije palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Gazi, donosi i ironično predavanje o tome kako okupirati drugu zemlju na više od pet desetljeća.

Ovo je priručnik za upotrebu iz perspektive pobjednika koji nas, pak, u Mograbijevoj režiji sokratovskom ironijom uvodi u suvremenu povijest jedne zemlje, proširena svjedočanstvima bivših vojnika o sustavnim napadima na civilno stanovništvo. I u svojim prijašnjim radovima redatelj je predan problematici i kompleksnosti bliskoistočnih sukoba, ovdje pribjegavajući oporoj i crnohumornoj satiri.

Prve 54 godine razumljive su i početnicima i iskusnim poznavateljima, prikazujući gorki i beskonačni sukob kao nikada dosad, u formi vojno-strateškog izvještaja o kršenju ljudskih prava.

U masterclassu naslovljenom 'Svjedočanstva vojnika - Dvije studije slučaja' pratit će nastajanje svojih dvaju filmova 'Z32' (2008.) i 'Prve 54 godine: skraćeni priručnik za vojnu okupaciju' (2021.) koje je snimio oslanjajući se na isti materijal.

Oba filma bazirana su na svjedočenjima izraelskih vojnika koji su služili na okupiranim teritorijima koje je prikupila organizacija Breaking the Silence. No, filmovi su u konačnici ispali izuzetno različiti u pogledu pristupa, filmskog jezika i ugođaja.

Ulaz na masterclass je besplatan.

 

In Portal