PROJEKT PONOS Osobe s invaliditetom osposobljavaju se za kuhare pod 'dirigentskom kuhačom' Martina Zanellija

S razlogom vjerujemo da će PONOS imati pozitivan učinak na zapošljavanje polazinka programa jer su naši projektni partneri, Batak Grill i Torterie Macaron, pokazali veliki senzibilitet, ali i interes da u nekim od svojih restorana pruže priliku nezaposlenim osobama s invaliditetom, kaže voditeljica projekta Zinka Mujkić

Projekt PONOS

 

Ovako dobro meso ne pamtim kad sam jeo, jer živim od socijale, a ovako sočan biftek nisam si mogao priuštiti ni kad sam bio zaposlen, rekao je jedan Zagrepčanin, između dva zalogaja, na događanju 'Nešto fino kuha Martino'.

Bilo je to prošlog petka, 25. studenog, na platou Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, na kulinarskoj prezentaciji projekta PONOS - Pučko otvoreno učilište Obrazuje Nezaposlene OSobe s invaliditetom. Uz biftek, sretnici koji su se tamo zatekli mogli su degustirati i gulaš, razne slastice te dozlaboga ukusan grah s kobasicom.

Zasluge za ove delicije pripadaju našem chefu Martinu Zanelliju, koji je zavidnu reputaciju stjecao u restoranima diljem Lijepe naše, ali i izvan njezinih granica. Pod njegovom ‘dirigentskom kuhačom’, u prvoj fazi projekta PONOS, okupilo se dvadesetak osoba s invaliditetom koje se kroz bespletne verificirane programe osposobljavaju za zanimanja kuhar, slastičar i konobar. Projekt vrijedan oko dva milijuna kuna u cijelosti se financira iz Europskog socijalnog fonda, a trajat će 20 mjeseci.

- Zadovoljan sam napretkom polaznika koji se osposobljavaju za kuhare i slastičare, bit će od njih nešto. Osobe s invaliditetom pokazale su talent i zalaganje, što su ključni kriteriji za uspjeh u ovome poslu - rekao je chef Zanelli te neglasio kako će biti izuzetno PONOSan ako se netko od njegovih učenika s invaliditetom pronađe u kulinarstvu i od toga počne zarađivati za kruh svagdašnji.

Martino Zanelli i Zinka Mujkić

Martino Zanelli i Zinka Mujkić

Tome se nada i voditeljica projekta Zinka Mujkić koja očekuje sudjelovanje barem stotinjak nezaposlenih osoba s invaliditetom s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije u kasnijim projektnim aktivnostima. Usto vjeruje kako će se neki od polaznika, pokažu li interes i ambiciju, nakon završetka osposobljavanja zaposliti u restoranima partnera projekta - Batak Grillu (batak-grill.hr) i Torterie Macaronu (torterie-macaron.hr).

- Naš obrazovni ‘paket’ ima za cilj pružiti stručna i praktična znanja iz područja turizma i ugostiteljstva, ali i razvijanje ostalih vještina koje jačaju poziciju nezaposlenih osoba s invaliditetom na tržištu rada - kaže Zinka Mujkić.

- S razlogom vjerujemo da će PONOS imati pozitivan učinak na zapošljavanje polazinka programa jer su naši projektni partneri, Batak Grill i Torterie Macaron, pokazali veliki senzibilitet, ali i interes da u nekim od svojih restorana pruže priliku nezaposlenim osobama s invaliditetom.

Stoga voditeljica projekta poziva sve (potencijalne) kuhare, konobare i slastičare da joj se s povjerenjem jave na mail zinka.mujkic@pou.hr ili na telefon 091 600 3021.

S povjerenjem, kaže Mujkić, jer ovaj projekt ne nudi samo usvajanje kulinarskih vještina, nego i dobru zabavu. Pritom polaznici trebaju binuti tek o tome da tijekom osposobljavanja ne nabace koji kilogram viška.

Foto: Vanessa Šerka

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti