BUDI DOWN NA BUNDEKU Kreativnost djece i mladih s Down sindromom ne poznaje granice

Članovi naše udruge, pa i oni s Down sindromom, bili su vrlo aktivni u svim programima koje smo provodili, a usto su stekli i nova znanja i vještine, rekao nam je Aleksandar Karanfiloski iz Centra za neurorazvojnu integraciju refleksa

Martina Bižić

Martina Bižić

Zagrebačko jezero Bundek ove je nedjelje bilo mjesto gdje se proslavljao Svjetski dan sindroma Down pod nazivom ‘46+1, ali vrijedan’.

Djeca i mladi s Down sindromom, članovi udruge Centar za neurorazvojnu integraciju refleksa, pod budnim okom svojih mentora, predstavili su nam svoje talente kroz kreativne radionice s kolaž i krep papirom i izrađivanjem figurica od plastelina.

Jedna od tih menor(ic)a je i Martina Bižić, voditeljica keramičke radionice unutar Centra za neurorazvojnu integraciju refleksa. Radionica je inkluzivna, umjetnici su to sa ili bez teškoća u razvoju, a svoje su talente u keramici počeli razvijati još kao 13-godišnjaci.

- Izuzetno sam zadovoljna njihovim napretkom u ovih sedam godina koliko smo zajedno - kaže nam voditeljica Bižić.

- Polaznici su vrlo aktivni i kreativni, a iznenadili biste se koliko u njima ima želje za usvajanjem novih vještina. Dolazak na radionice ponekad im bude nagrada za dobro ponašanje, a ponekad i ucjena kada im roditelji kažu ‘ne budeš li dobar…’, dakle mi smo jedna vesela i kreativna družina. Radovi polaznika s Downovim sindromom ne razlikuju se od onih koje stvaraju djeca i mladi bez teškoća u razvoju. Naprotiv, njihovi su keramički radovi često najbolji na našoj radionici - otkriva Bižić.

Suorganizatori događanja na Bundeku bili su Centar za neurorazvojnu integraciju refleksa i Svjetski savez mladih Hrvatske, uz potporu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Okupljene su rasplesali Mile Kekin, grupa Feminem, Dino Jelusić, Marko Kutlić, Jure Brkljača te polaznice Mikrofon.hr škole pjevanja, a potom su svi pohrlili na slastan roštilj.

Down sindrom, Bundek

Zasluge za roštilj prije svega pripadaju mladima sa sindromom Down koji završavaju kulinarske i konobarske programe putem EU projekta Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, koji već sada zaslužuju posao na gastronomskoj sceni.

Predsjednik Centra za neurorazvojnu integraciju refleksa Aleksandar Karanfiloski novinarima je istaknuo kako ova udruga okuplja stručnjake, roditelje osoba s invaliditetom te djecu i mlade s teškoćama u razvoju. Uz sve ostalo, provode projekt ‘Pomozi mi u startu: rana intervencija i sport za osobe s invaliditetom kao važan čimbenik u prevenciji bolesti i promociji zdravlja', u iznosu od gotovo pola milijuna kuna koji se u cijelosti financira iz Europskog socijalnog fonda.

- Projekt ‘Pomozi mi u startu’ trajat će do 30. rujna ove godine, a vjerujemo i da ćemo nakon tog roka nastaviti suradnju s državom i pokrenuti neke aktivnosti preko drugih fondova. Također planiramo i suradnju s drugim udrugama okupljenim u mrežu socijalnih usluga. Moram priznati da me veseli činjenica da smo krioz ovaj projekt realizirali sjajnu suradnju s ndležnim institucijama. Članovi naše udruge, pa i oni s Down sindromom, bili su vrlo aktivni u svim programima koje smo provodili, a usto su stekli i nova znanja i vještine - rekao nam je Karanfiloski.

Centar za neurorazvojnu integraciju refleksa broji više od 120 članova od kojih je najviše djece i Down sindrom, Bundekmladih sa sindromom Down te djece s cerebralnom paralizom i drugim razvojnim teškoćama. Aktivnosti koje provode zasnivaju se na unapređivanju zdravstvene i psiho‐socijalne skrbi, obrazovanja, zapošljavanja i uključivanja osoba s invaliditetom u društvenu zajednicu te poticanja znanstvenih i drugih istraživanja vezanih uz djecu s teškoćama u razvoju.

Inače, Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se svake godine 21. ožujka, na prvi dan proljeća, čime se želi ukazati na jedinstvenost tog sindroma, genetskog poremećaja uzrokovanog trisomijom 21. kromosoma.

U Hrvatskoj danas živi oko 1500 osoba s Down sindromom, prosječno se s njim rađa jedno među 650 novorođene djece. Država i nadležne institucije te organizacije koje skrbe za osobe s Downom najavljuju kako će ove godine u fokusu planiranih aktivnosti biti njihovo bolje pozicioniranje na tržištu rada.


Mladen Kristić

 

Povezane vijesti