Tako to rade Ameri: Novi zakonski akt donosi nagli skok zapošljavanja osoba s invaliditetom

“Tvrtke koje rade s državom zapošljavaju 22 posto američke radne snage i uvjet od 7 posto zaposlenih osoba s invaliditetom će stvoriti konkretne poslove u raznim djelatnostima za razne invaliditete“, rekao je Mark Perriello, predsjednik Američkog udruženja osoba s invaliditetom

S novim zakonskim pravilnikom koji stupa na snagu ovaj tjedan, američko Ministarstvo rada očekuje nagli skok u zapošljavanju osoba s invaliditetom.
Novi pravilnik obvezuje većinu poslodavaca koji su ugovorom vezani uz poslove s državom da moraju imati minimalno 7 posto zaposlenih osoba s invaliditetom. Onim poslodavcima koji ne postupe prema zakonskom pravilniku prijeti raskid ugovora s državom.
Organizacije osoba s invaliditetom podržavaju novi pravilnik i tvrde da bi on mogao imati dalekosežne učinke na zapošljavanje osoba s invaliditetom u SAD.
“Tvrtke koje rade s državom zapošljavaju 22 posto američke radne snage i uvjet od 7 posto zaposlenih osoba s invaliditetom će stvoriti konkretne poslove u raznim djelatnostima za razne invaliditete“, rekao je Mark Perriello, predsjednik Američkog udruženja osoba s invaliditetom. 
Novi pravilnik u potpunosti obvezuje tvrtke koje rade s državom, imaju 50 zaposlenih, a vrijednost posla s državom im iznosi minimalno 50 tisuća dolara. Ministarstvo rada ima iskustva sa sličnim pravilnicima koji su nastojali riješiti problem zapošljavanja žena i manjinskih skupina. U Ministarstvu procjenjuju da bi novi pravilnik mogao razultirati s više od 500 tisuća novozaposlenih OSI, samo u prvoj godini provedbe.
Pravilnik, razumije se,  ima i svoje protivnike. Udruženje građevinskih tvrtki je čak podnijelo tužbu želeći da pravilnik ne stupi na snagu. Prošli tjedan je sud u DC Columbia presudio u korist pravilnika i time širom otvorio vrata za ovotjedno stupanje na snagu.

B. Šutalo